Staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie): nieuw munitiedepot moet in noorden
- Nieuws
- Staatssecretaris Gijs Tuinman (Defensie): nieuw munitiedepot moet in noorden
Het nieuwe munitiedepot voor snel inzetbare capaciteit moet in het noorden van Nederland worden gebouwd, zegt staatssecretaris van Defensie Gijs Tuinman in Sven op 1. Dat heeft te maken met de strategische ligging van de Eemshaven. "Het moet daar in de buurt zijn."
Video niet beschikbaar
Door de oplopende internationale spanningen krijgt Defensie veel meer geld en heeft meer ruimte nodig om te oefenen, te vliegen en om munitie op te slaan. Eerder keek het kabinet ook naar munitiedepots in onder meer Overijssel en Flevoland, maar volgens Tuinman moet het komen in de noordelijke provincies.
De munitie die straks in het depot wordt opgeslagen, moet vanuit daar snel naar NAVO-bondgenoten worden gebracht, legt de bewindsman uit. "Onze verdediging doen we binnen de NAVO. Landen als Canada, Groot-Brittannië en Amerika, die eventueel voor ons gaan knokken, hebben munitie nodig en dat moeten we in de buurt opslaan."
Luister dit gesprek terug als podcast - Sven op 1
Hoewel de Eemshaven een centrale rol speelt in de keuze, hoeft het depot niet per se in Groningen te komen. "Het kunnen ook plekken in Drenthe en Friesland zijn, maar het zal in de buurt van de Eemshaven moeten zijn."
Aardbevingsgebied
Volgens Tuinman is de kans "onwaarschijnlijk klein" dat het depot komt in het aardbevingsschadegebied. Drie locaties die in dat gebied vallen, werden als optie genoemd. "De besluitvorming vindt op 25 oktober plaats, maar ik kan wel zeggen dat die locaties niet kansrijk zijn."
Dit nieuws betekent een opluchting voor de Tweede Kamer. Onlangs nam een Kamermeerderheid een motie van SP en GroenLinks-PvdA aan, waarin werd gepleit voor een verbod op de bouw van munitiedepots in het aardbevingsgebied in Groningen. De motie stelt dat de inwoners van de regio "niet opnieuw de dupe mogen worden van onteigening en gedwongen verhuizing" voor de komst van nieuwe infrastructuur.
Tuinman begrijpt waarom het gevoelig ligt. "Ik heb meegeschreven aan het regeringsprogramma, het is voor mij precies duidelijk wat erin staat en ik weet precies wat er in de parlementaire enquête staat. We hebben een ereschuld. Bovendien kom ik zelf uit een mijnbouwgebied in Zuid-Limburg. Ik weet wat de impact is."
Luister Sven in je favoriete podcast-app
Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.