Politiek
KRO-NCRV

Vertrouwen in kabinet-Schoof alweer gedaald: 'Veel verschillende groepen voelen zich niet gehoord'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrouwen in kabinet-Schoof alweer gedaald: 'Veel verschillende groepen voelen zich niet gehoord'

Rond de afgelopen verkiezingen was er nog een kleine stijging in het vertrouwen in de Nederlandse politiek, maar inmiddels is het alweer flink gezakt. Slechts 45 procent geeft politiek Den Haag een voldoende, blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). "Heel veel verschillende groepen voelen zich niet gehoord", zegt Josje den Ridder, politicoloog en onderzoeker van SCP, bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Migratie, de woningmarkt, ons inkomen en hoe we onderling omgaan met elkaar, deze issues zijn belangrijk voor Nederlanders. Maar tegelijkertijd voelen we ons niet gehoord door politici. Uit het onderzoek van SCP blijkt dat burgers vinden dat politici de problemen niet oplossen en te veel bezig zijn met hun eigenbelang. "Als we uitzoomen, is het sinds 2021 al relatief laag. Het is een lange termijn trend", zegt Den Ridder.

Problemen

Volgens Den Ridder klopt het dat burgers zich niet vertegenwoordigd voelen, omdat bepaalde groepen, zoals jongeren en mensen met een migratieachtergrond, niet terug te zien zijn in politiek Den Haag. Bovendien worden de problemen, zoals het tekort aan betaalbare woningen, waar deze groepen mee te dealen hebben al jaren niet aangepakt. "Mensen leiden daaruit af dat de politiek niet luistert", aldus Den Ridder.

Golfbeweging

Floor Bremer, politiek commentator bij RTL Nieuws, spreekt van een "golfbeweging" in het vertrouwen. "Het is een beetje van alle tijden", zegt Bremer. Maar de politiek commentator denkt juist dat burgers meer gehoord worden dan vroeger. "Door social media is dat makkelijker geworden om contact te zoeken met een partij. Kiezers hebben daardoor het idee dat ze dichtbij staan."

Volgende begroting

"Mensen moeten het idee hebben dat er oplossingen komen voor problemen", zegt Bremer. Tegelijkertijd zouden burgers dat nog niet mogen verwachten van kabinet-Schoof, aangezien ze eigenlijk nog niet van start zijn gegaan. "Bij de volgende begroting, over een jaar, mogen we kijken hoe de vlag er bij hangt. Dat is een fair moment om te bekijken hoe de plannen uitgewerkt zijn."

'Democratie is niet gratis'

"Ik vind niet dat ik te ongeduldig ben. Het is al jaren zo. Meneer Rutte heeft er een rotbende van gemaakt", zegt beller Loes Pasterkamp. "Laat politici maar contact met ons opnemen. Ga meer het land in." Luisteraar meneer Geertsma staat er anders in. "De politiek moet niet vragen wat ze voor jou kunnen doen, maar andersom. Democratie is niet gratis." Ook beller Berend Moltmaker gelooft niet in nog meer in gesprek gaan met burgers. "Het naar burgers luisteren en doen wat burgers zeggen, noemen we populisme. Dat moet je juist niet doen. Wij moeten vertrouwen hebben in politici, dat ze het beste doen voor het land."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie