Politiek
AVROTROS

Waarom heten vrouwelijke Europarlementariërs altijd Anja?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom heten vrouwelijke Europarlementariërs altijd Anja?

"De Europese verkiezingen zijn erg elitair, Europa is een wit thema", zegt Jochem Jordaan, die met het initiatief de Kiesmannen door het land trekt om jongeren bewust te maken van het belang te gaan stemmen. Ook experts die duiding geven bij het politieke nieuws zijn veelal wit en vijftig plus. En de vrouwelijke Europarlementariërs heten opvallend vaak Anja. "Het is daarom nog lastiger om jongeren en mensen uit wijken met lage stemopkomst te enthousiasmeren", zegt Jordaan in MISCHA!.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

#480 - Jochem Jordaan: 'De Europese verkiezingen zijn eigenlijk heel elitair' - MISCHA!

Tachtig procent van de Nederlanders is voorstander van een EU-lidmaatschap, aldus Jordaan. In vergelijking tot veel andere landen zijn we daarmee uiterst positief over Europese samenwerking. "Toch zie je als je in de zomer door Italië rijdt overal Europese vlaggen hangen. In Nederland is dat veel minder. Ook het Nederlandse parlement heeft geen Europese vlag."

'Vooral focus op Den Haag'

Jordaan vreest een lagere opkomst bij de verkiezingen vandaag. "Het wordt heel spannend, maar er gaat nu veel aandacht naar de politiek in Den Haag, het formatieproces, de nieuwe premier. We weten nog niets over de nieuwe ministers, dus daar ligt veel media-aandacht. Ook de politieke partijen lijken zich vooral te focussen op Den Haag en voeren weinig campagne voor Europa."

#480 - Jochem Jordaan: 'De Europese verkiezingen zijn eigenlijk heel elitair' - MISCHA!

MISCHA!

Gelukkig zijn ze er nog: mensen die hun mond opendoen, hun visie, gedachten en dromen met ons delen. In MISCHA! gaat presentator Mischa Blok iedere maandag tot en met donderdagnacht tussen 01:00 en 02:00 uur op zoek naar de drijfveren van deze mensen. Luister alle afleveringen via https://www.nporadio1.nl/podca...

Ster advertentie
Ster advertentie