Marjolein Moorman over samenwerking GroenLinks: 'Ik snap de redenatie niet dat je iets kwijtraakt'
- Nieuws
- Marjolein Moorman over samenwerking GroenLinks: 'Ik snap de redenatie niet dat je iets kwijtraakt'
De Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman snapt de redenatie niet dat je met een samenwerking of fusie met GroenLinks een deel van je partijverleden zou weg gooien. "Het jammere is dat er steeds verondersteld wordt dat je iets weg zou gooien van de sociaaldemocratie. Als je krachten bundelt, worden dit soort dingen juist sterker", zegt ze bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Vrijdag pleitten PvdA-prominenten Frans Timmermans en wethouder Marjolein Moorman in een ingezonden brief voor een doorbraak op links. "Wij geloven dat verdergaande samenwerking en zelfs verbinden met GroenLinks, die doorbraak kan zijn. Simpelweg, omdat je samen sterker staat”, schreven ze in De Volkskrant.
'Links moet het voortouw nemen'
Moorman wil in deze tijd - van groeiende ongelijkheid en grote vraagstukken - dat links het voortouw neemt. Dat kan volgens haar het beste door vanuit de inhoud en idealen de krachten te bundelen. "Ik hoor mensen snel weer praten over de culturen van de partijen en het verleden, maar uiteindelijk is een partij een middel om bepaalde doelen te bereiken en de idealen te verwezenlijken."
PvdA-leider
Wanneer er wordt gesproken over samenwerking dan rijst ook de vraag wie de nieuwe partijleider van de PvdA wordt na het opstappen van Lilianne Ploumen. Op de vraag of Moorman dit gaat doen zegt ze dat dit "totaal niet aan de orde" is. Het is volgens de Amsterdamse wethouder aan de Kamerfractie om een fractievoorzitter te kiezen en zij benadrukt dat zij in Amsterdam blijft.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Geschiedenis linkse partijen
Naomi Woltring, promovenda politieke geschiedenis (Universiteit Utrecht) en lid van de PvdA, hoort ook geluiden vanuit de partijen van leden die zeggen bang te zijn dat bij een fusie de sociaaldemocratische geschiedenis wordt weggevaagd. Terwijl Woltring juist onderzocht dat links een hele lange geschiedenis van samenwerking en fusies kent. "De sociaaldemocratische bond was een samenwerking, De PvdA ook en GroenLinks is zelf een fusiepartij."
Volgens haar claimen al die partijen delen van de geschiedenis en dat laat juist zien dat samenwerking dit niet hoeft weg te vagen. Niet alle linkse fusies waren electoraal direct succesvol, maar het keerpunt vond volgens Woltring plaats in 1972. Toen leidde een gezamenlijke verkiezingsprogramma van vier linkse partijen (PvdA, PPR, PSP en D66) tot het grootste linkse kabinet dat Nederland ooit gekend heeft.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!