PvdD-Kamerlid Christine Teunissen: 'Dit kabinet is op de fossiele weg'
- Nieuws
- PvdD-Kamerlid Christine Teunissen: 'Dit kabinet is op de fossiele weg'
De minister van Klimaat en Groene Groei, Sophie Hermans, presenteert vandaag een pakket maatregelen om Nederland schoner en duurzamer te maken – plannen die grotendeels al zijn uitgelekt. Zo blijft de CO2-heffing van kracht, maar wordt tegelijkertijd subsidie beschikbaar gesteld voor de fossiele industrie om te verduurzamen. "Dit kabinet stelt alleen maar het oplossen van de echte problemen die we hebben uit", zegt Christine Teunissen in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
De klimaatplannen van Hermans moeten ervoor zorgen dat Nederland de klimaatdoelen haalt: in 2030 moet er 55% minder broeikasgassen worden uitgestoten ten opzichte van 1990. "Het is alsof het kabinet omhoogloopt op een roltrap die naar beneden gaat", typeert Teunissen het beleid van Hermans en consorten.
Want hoewel er volgens haar enkele stappen in de goede richting worden gezet, blijven echt grote keuzes uit. "We hebben nu juist een afbouw van de oude economie en opbouw van de nieuwe economie nodig." De Partij voor de Dieren mist bovendien een duidelijke visie op de industrie, waar doelgericht beleid op gevoerd kan worden. "Nu krijgt het bedrijfsleven generiek een blanco cheque, dat is het domste wat je kan doen."
De partij pleit verder voor het aanpakken van overconsumptie. "We hebben nu in Den Haag een heel groot succes dat we stoppen met fossiele reclames. Dat is iets waarmee je het duurzame gedrag van mensen kunt sturen", zegt ze. Daarnaast wil de partij een hervorming van de landbouw. Door deze drie speerpunten te combineren denkt de Partij voor de Dieren dat Nederland wél de klimaatdoelen kan halen. En dat is belangrijk – niet alleen vanuit idealistisch oogpunt, maar ook om juridische gevolgen te voorkomen.
Klimaatzaken
Eerder leidde het niet naleven van klimaatdoelen al tot een succesvolle rechtszaak tegen de Staat. Die zaak ging over het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen in 2020 met 25% ten opzichte van 1990. De rechtbank gaf actiegroep Urgenda toen gelijk. Eenzelfde scenario is volgens Teunissen ook nu niet uitgesloten. In De Nieuws BV werd eerder al besproken welke mogelijkheden er zijn tegen wanbeleid van de overheid. De conclusie: naar de rechter stappen.
En dat lijkt werkelijkheid te worden. Verschillende NGO’s overwegen stappen te ondernemen als het kabinet opnieuw tekortschiet. Volgens Teunissen wil niemand dat het zover komt. "Maar we worden genoodzaakt tot die rechtszaken omdat de politiek zich niet aan hun eigen wetten houdt." En dan moeten wij ingrijpen, vindt de politica. "Als de overheid nalatig is in het beschermen van onze leefomgeving en onze kinderen, dan moeten we terugvallen op de rechter", zegt ze. Zou de Partij voor de Dieren dan ook zo’n klimaatzaak steunen? "Tuurlijk."