'Kamerleden, stop eens met al die bijbaantjes'
- Nieuws
- 'Kamerleden, stop eens met al die bijbaantjes'
Verschillende Kamerleden, waaronder Thierry Baudet en Pieter Omtzigt, zijn gekort op hun Kamersalaris. De reden: ze verdienen te veel extra bij. Als het aan voormalig Kamerlid Ronald van Raak ligt, stoppen Kamerleden gewoon helemaal met bijverdiensten. "Als je niks mag bijverdienen, is het ook niet ingewikkeld."
Kamerleden verdienen bruto zo’n 124.000 euro per jaar. Daar bovenop mag een Kamerlid 14 procent extra verdienen aan andere activiteiten. Dit kan bijvoorbeeld een toezichthoudende functie zijn, maar ook inkomsten uit de verkoop van boeken, zoals sommige politici hebben. Als het bedrag boven die 14 procent komt, wordt er gekort.
Is het wenselijk dat kamerleden een bijbaan hebben? (15 augustus 2023) - Dit is de Dag
'Stop ermee'
Voor Van Raak, die van 2006 tot 2021 Kamerlid was namens de SP, is het klip en klaar: Kamerleden moeten kappen met al die bijbanen: "Je hebt organisaties die belangen hebben, zoals belangenorganisaties en instellingen. Als Kamerlid is het je taak om die belangen af te wegen. Dan is het gewoon niet handig om zelf een belang te hebben. Dan kun je dat werk gewoon niet goed doen", vindt hij.
Rob van Eijbergen, hoogleraar integriteit aan de VU, is minder streng dan Van Raak. "Je kunt van parlementariërs verwachten dat ze midden in de samenleving staan. Dus het is goed als ze nevenactiviteiten ontplooien, mits ze daar transparant over zijn", vindt hij. Een lobby-organisatie vindt hij overigens niet passend, maar bijvoorbeeld een onderwijsinstelling wel.
Een voorbeeld van een Kamerlid dat in de problemen kwam is Roelof Bisschop (SGP). Hij was naast zijn Kamerlidmaatschap lid van de raad van toezicht van een aantal scholen. Van Raak snapt dat Bisschop het met de beste bedoelingen doet, maar hij zou het zelf toch niet doen: "Ik zou geen andere belangen willen dienen", stelt hij.
Van Eijbergen vindt dat het best kan, zolang Bisschop niet het woord voert over het onderwijs namens zijn partij. Van Raak vindt dat 'een gekunstelde tegenstelling': "Alle inbreng van een partij in de Tweede Kamer wordt in de fractie besproken en daar doet iedereen aan mee", zegt hij.
Voor Van Raak is het een principekwestie, het financiële aspect speelde voor hem als Kamerlid sowieso niet: SP-Kamerleden dragen een deel van hun salaris af aan de partij, zodat ze een modaal salaris overhouden. Voor sommige parlementariërs leveren de functies echter wel geld op: de eerder genoemde Roelof Bisschop verdiende zo'n 600 euro te veel, waardoor hij dat moest terugbetalen.
Wil je meepraten over dit onderwerp? Ga dan naar het platform DIT.
Boeken
Een belangrijke nevenactiviteit van sommige Kamerleden is het schrijven van boeken. Als een boek goed verkoopt, kan daar behoorlijk wat aan verdiend worden. Van Raak schreef in zijn tijd als Kamerlid ook boeken, maar verdiende daar naar eigen zeggen niks aan: "Ik heb nooit royalty’s gekregen. Ik zei altijd: druk de kostprijs maar, dan verkopen we wat meer, dan worden de ideeën meer verspreid."
Pieter Omtzigt, die veel exemplaren van zijn boek 'Een nieuw sociaal contract' verkocht, gaf het geld overigens aan een goed doel: de voedsel- en kledingbank in Enschede.
Is het wenselijk dat Kamerleden een bijbaan hebben?
Video niet beschikbaar
Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.