Politiek
NTR

'Politiek in Den Haag is ver-van-hun-bedshow', over vertegenwoordiging van de regio in de politiek

foto: Hilversum Uitfoto: Hilversum Uit
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Politiek in Den Haag is ver-van-hun-bedshow', over vertegenwoordiging van de regio in de politiek

Al ruim een jaar rijdt de bus van Hilversum Uit het land door voor een lokale blik op de actualiteit. Van Limburg tot Friesland, van Twente tot Zeeland, overal ontvingen wij in de rubriek 'Back to my roots' een kamerlid uit die regio. Waar sommige regio’s goed vertegenwoordigd zijn in de kamer, is het in andere regio’s lastig om maar één kamerlid te vinden. Noordkoppers zie je nauwelijks terug op de kandidatenlijsten. Welke gevolgen heeft dat? Hoe belangrijk is regionale vertegenwoordiging en moet het kiesstelsel op de schop?

Video niet beschikbaar

Politiek dichtbij mensen

Jelle Beemsterboer is wethouder in Schagen en staat op plaats 28 voor het CDA. Hij profileert zichzelf als dé kandidaat voor de regio. Zelf heeft hij korte lijntjes met Den Haag, maar het kan beter denkt hij. "De lijntjes voor het belang van de regio zijn nu nog indirect."

Hij vindt het belangrijk dat een politicus bereikbaar is. Daarom blijft hij in elk geval in Tuitjenhorn wonen. "Mensen moeten mij in de supermarkt aan kunnen spreken en zeggen: Hé man, wat heb jij nou gisteren gezegd?". Politiek moet volgens hem dichterbij mensen komen, want alleen zo kunnen hun belangen behartigd worden.

Het belang van die vertegenwoordiging

Daan Pruimboom (22) is ook één van de kandidaten die een gooi doet naar een zetel. Hoewel hij als de nummer 9 van Lijst Henk Krol op een onverkiesbare plek lijkt te staan, blijft hij optimistisch. Hij wil zich inzetten tegen het verbod op pulskorvisserij en tegen de bouw van datacenters op landbouwgrond. Beide onderwerpen leven enorm in zijn regio. In zijn gemeente Hollands Kroon heeft de bouw van twee datacenters en de derde die op komst is nogal wat stof doen opwaaien. Daan: "Wiebes heeft besloten dat die datacenters hier wel konden komen, maar hier nog nooit een stap gezet."

Jeffrey Leever stond bij de verkiezingen in 2017 nog op de lijst voor Lokaal in de Kamer. Dit jaar kan er niet op hem gestemd worden, want hij wil zich niet binden aan een grote partij, maar hij sluit niet uit dat hij de volgende keer weer verkiesbaar is. Het ex-statenlid voor Ouderenpartij Noord-Holland bevestigt dat de ophef rond de datacenters een goed voorbeeld is van hoe het fout kan gaan als de regio slecht vertegenwoordigd wordt in de politiek. "Als je mensen uit de regio in de kamer hebt, die de zaak goed kunnen belichten, had dit anders kunnen lopen."

Er moet wat veranderen

Jeffrey Leever zou graag willen dat iedereen voor iemand uit de regio kiest. Hij heeft wel een verklaring voor het feit dat zijn eigen regio ondervertegenwoordigd wordt in de politiek. "Mensen stemmen van huis uit altijd vanuit geloof of een ideologie en niet zozeer op iemand uit de provincie." Dat vindt hij eigenlijk nog veel belangrijker dan partijpolitiek. "Mensen met ogen en oren van de regio. Dat is belangrijk!"

Het syndroom van Amsterdam

Daan Pruimboom wil zich ook inzetten voor de regio en de slechte vertegenwoordiging komt volgens hem door 'het syndroom van Amsterdam'. Daar wonen gewoon de meeste mensen uit Noord-Holland.

Er is al een wetsvoorstel ingediend om het kiesstelsel aan te pakken. De voorkeursdrempel verdwijnt, dus kandidaten hoeven dan niet meer 25% van de kiesdeler te halen. Ook wordt het mogelijk om zowel op een partij als op een persoon te stemmen. De burger zou op die manier meer invloed moeten krijgen op wie er uiteindelijk in de kamer komt. De komende verkiezingen zijn te kort dag, dus dan geldt nog gewoon het oude stelsel.

Het CDA komt met een radicaler plan. De partij wil dat de Tweede Kamer voor twee derde regionaal wordt verkozen net als in Denemarken. Een gedeeltelijk districtenstelsel dus, waarbij de overige vijftig kamerleden landelijk verkozen worden. Iets waar Jelle Beemsterboer enorm over te spreken is. "Dat is echt wat we nodig hebben. Mensen hebben geen idee wie hen vertegenwoordigen. Die stemmen dan op iemand die ze op tv zien. Dat moet anders en meer regionaal werken verkleint de afstand tussen politiek en burger."

Ster advertentie
Ster advertentie