Hoe werkt lekken in de politiek?
- Nieuws
- Hoe werkt lekken in de politiek?
Ze lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden te zijn: politiek en lekken. Maar waarom gebeurt het? Politiek redacteur van De Nieuws BV, Sandrine Thelosen, sprak met de chef van de Haagse redactie van NRC, Guus Valk, over het fenomeen: "Het is soms ook om een beetje te scoren."
Video niet beschikbaar
Niet elke politieke partij lekt volgens Valk, maar 'maar niemand is heilig'. "Het hangt af van de relatie die een politicus of een partij met een medium heeft, maar het is niet iets waar mensen makkelijk en veel over praten." Volgens Valk komen zaken over het algemeen vanzelf naar journalisten toe vanwege connecties en contacten die zijn opgebouwd. "Maar een belangrijk deel bestaat ook uit vertrouwen hebben in elkaar."
Als er gelekt wordt, gaat het niet vaak over grote schandalen. "Het zijn eerder kleine dingetjes die politici vertellen die niet in een Kamerbrief staan of in een plenair debat zijn gezegd."
Scoren
De Champions League van het lekken is Prinsjesdag. Daar is het niet de vraag of er gelekt wordt, maar wanneer. In de aanloop naar de dag worden al veel stukken uit de Miljoenennota naar media gelekt. En in die stukken staat vaak goed nieuws voor het kabinet. Volgens Valk is lekken tijdens Prinsjesdag ook de manier voor regeringspartijen om positieve publiciteit te genereren. Ook kan het als doel hebben om te peilen hoe de plannen gaan vallen, al ziet Valk het voornamelijk als scoren voor de partijen.
Heb jij ook een vraag aan Den Haag? Mail die dan naar denieuwsbvpolitiek@bnnvara.nl en wie weet hoor jij je eigen vraag terug op de radio!