Regeerakkoord in België gaat Belgen 'pijn' doen: 'Geen plezier geweest om akkoord te schrijven'
- Nieuws
- Regeerakkoord in België gaat Belgen 'pijn' doen: 'Geen plezier geweest om akkoord te schrijven'
Bijna acht maanden na de verkiezingen in België hebben de vijf onderhandelende partijen een regeerakkoord bereikt. Drastische veranderingen zijn noodzakelijk, benadrukt Els van Doesburg van de Vlaams-nationalistische partij Nieuw-Vlaamse Alliantie. "We zitten in een redelijk bedroevende tijd wat betreft onze overheidsfinanciën. Bij ongewijzigd beleid gaan we naar het slechtste begrotingsresultaat van de EU."
Het akkoord werd bereikt door vijf partijen: de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA), het sociaaldemocratische Vooruit, de Vlaamse christendemocratische partij CD&V, de Waalse christendemocraten van Les Engagés en de Waalse liberale partij MR. Zij noemen zich samen de Arizona-coalitie.
Bart de Wever, voorzitter van de N-VA, wordt naar alle waarschijnlijkheid maandag beëdigd als premier. Aangezien hij momenteel burgemeester van Antwerpen is maar premier wordt, volgt Van Doesburg (35) hem op als nieuwe burgermoeder van de Vlaamse stad.
'Pijnlijke' supernota
Het akkoord wordt de supernota genoemd. Er staan belangrijke afspraken in over de koopkracht, zorg, de arbeidsmarkt en pensioenen, vertelt Van Doesburg in WNL In de Kantine.
Ze beseft dat de keuzes die in het regeerakkoord staan iedere burger "pijn" zal doen. "Het is van groot belang om die pijn zo rechtvaardig mogelijk te verdelen", zegt ze. "Daarom is het geen plezier geweest om dat regeerakkoord te schrijven. Er zijn nu beslissingen genomen die lang geleden al genomen moesten worden. Het is orde op zaken stellen. Elke Vlaming en elke Belg weet dat er een tijd komt wat niemand vrolijk stemt." Dat komt volgens haar omdat er "te genereuze" politiek werd bedreven. "Je kunt niet steeds vooruit blijven schuiven."
Toekomst van Antwerpen
Van Doesburg wordt maandag waarnemend burgemeester van Antwerpen, waar ook voldoende problemen zijn, zoals drugsproblematiek en migratie. "We hebben duizenden Oekraïense vluchtelingen met open armen ontvangen. In Nederland werkt 80 procent van de vluchtelingen, bij ons maar 20 procent. Mensen hebben onmiddellijk recht op sociale zekerheid, dat zijn dingen waarin wij naar Nederland kijken en zien dat het anders moet."
"Ik wil mensen in Antwerpen zelfredzaam maken", vervolgt ze. "78 procent van de schoolgaande jeugd in Antwerpen heeft allochtone roots. Het is belangrijk dat iedereen Nederlands leert, dat gebeurt te weinig. Ouders hebben geen idee waar hun kinderen op school mee bezig zijn. Nederlands spreken is cruciaal om te kunnen functioneren in de stad."
Vlaanderen en Nederland samen?
Het is de eerste keer dat België een nationaalsocialistische premier krijgt. De Wever ging vrijdagavond laat naar de Belgische koning Filip om het akkoord aan te bieden. Daar wordt hij officieel benoemd tot federaal informateur en dat houdt in dat hij de nationale regering kan samenstellen.
De Wever heeft eerder aangegeven dat hij een gezamenlijk Vlaanderen en Nederland wel ziet zitten. Toch is dit punt op de agenda momenteel minder sterk aanwezig, zegt Van Doesburg. "Het is er nog wel, maar er is nu meer aandacht op het sociaaleconomische vraagstuk."
Ondanks dat deze formatie 236 dagen heeft geduurd, is dat geen record. Onze zuiderburen staan bekend om de extreem lange formatieperiodes. De formatie na de verkiezingen van 2010 duurde maar liefst 541 dagen, een wereldrecord.
In de Kantine
Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.