Politiek
AVROTROS

De strijd om restzetels in de Eerste Kamer is losgebarsten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De strijd om restzetels in de Eerste Kamer is losgebarsten

"Op ieder partijbureau zit iemand met een rekenmachine." Politiek commentator Joost Vullings volgt de verdeling van restzetels in de Eerste Kamer op de voet. Den Haag is met weinig anders bezig. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? In het Politiek Café van Radio EenVandaag wordt het haarfijn uitgelegd.

Video niet beschikbaar

Voor elke volle zetel in de Eerste Kamer is een bepaald aantal punten nodig. Die punten komen van de stemmen van de verschillende gekozen Statenleden. Maar wat als je niet genoeg punten haalt voor een zetel? Dan komen de restzetels om de hoek kijken. De partij die het dichtst bij een extra zetel komt, krijgt deze toegewezen.

Handjeklap

Dan komt handjeklap om de hoek kijken, vertelt Vullings. "Alle partijen brengen in kaart wat ze nodig hebben en dan gaat het vol beginnen." Zit een partij dicht bij een restzetel, dan kunnen een paar stemmen genoeg zijn. Sommige partijen hebben stemmen 'over', maar zijn kansloos voor een restzetel. Die stemmen kunnen 'geworven' worden.

"Ik zou de werkkamer van Gert Jan Segers goed in de gaten houden", zegt Vullings. "Zij hebben nog wel een extra zetel nodig." Per provincie verschilt ook hoe waardevol een Statenlid is. Hoe meer inwoners, hoe meer punten een stem uit een provincie waard is. "Als je een Statenlid uit Zuid-Holland kunt overtuigen op jou te stemmen, dan heb je veel meer punten binnen dan uit Zeeland."

Pure wiskunde

Hylke ten Cate staat bekend als 'de restzetel-expert' van ons land. Hij wordt nog weleens ingeschakeld door politieke partijen om te helpen. Alle statistieken heeft hij dan ook op een rij staan. "Het is pure wiskunde. Je deelt de volle zetels uit, je stopt het in een formule, en Excel rekent het wel voor me uit." Ook nu heeft hij al telefoontjes van partijen gehad. "Waarover kan ik geen uitspraken doen."

Lokale partijen zijn in dit proces erg belangrijk. Mariska Sloot is partijvoorzitter van Partij voor het Noorden. De partij haalde 2 zetels in Groningen, maar heeft geen landelijke partij om op te stemmen voor de Eerste Kamer. De zetels liggen dus 'voor het oprapen'. "Wij hebben 136 punten weg te geven. Dan ben je kennelijk interessant." Er zijn nog geen beslissingen genomen, vertelt Sloot. "Het is belangrijk dat wij intern goed gaan kijken wat we doen. Het is leuk dat partijen met aanbiedingen komen, maar eerst gaan we goed ijken wat te doen."

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie