Politiek
EO

'Maak van gemeenteraadslid een fulltime baan'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Maak van gemeenteraadslid een fulltime baan'

Gemeenteraadsleden besteden gemiddeld zo'n twee dagen per week aan hun raadswerk. Veel te weinig, vindt Niesco Dubbelboer van de stichting Meer Democratie, want je kunt nooit adequaat het gemeentebestuur controleren. Zijn pleidooi: maak van gemeenteraadsleden een fulltime baan.

Als we zo doorgaan, is het huidige systeem "niet houdbaar", vreest Dubbelboer, die namens de PvdA in de Tweede Kamer zat. De druk op raadsleden is toegenomen doordat er meer taken naar de gemeenten zijn gegaan, zonder dat er extra tijd en geld voor is. "Het papierwerk en de dossiers is gigantisch", zegt hij. "De controletaak kunnen ze niet meer goed doen."

De oplossing van Dubbelboer is wat paradoxaal: de gemeenteraad kleiner maken. "Maar die mensen moeten wel een baan ervan kunnen maken, ze moeten beter betaald worden", vindt hij, "het is niet meer doenbaar om lidmaatschap van een gemeenteraad te combineren met een baan." Hij ziet een model voor zich dat in sommige Amerikanen geldt, waarin ook wethouders worden gekozen.

Lekenbestuur

Oud-gemeenteraadslid in Leiden, Marije van den Berg, is het niet eens met Dubbelboer. "Ik denk dat het juist fantastisch is dat onze gemeenteraadsleden géén fulltime politici zijn. Ik deel natuurlijk ook de zorgen over de werkdruk, maar ik denk dat er heel veel gedaan kan worden om het lekenbestuur te ondersteunen." Zo kan een raadslid op dit moment geen opdrachten geven aan de griffie, terwijl dat de democratie wél ten goede zou komen.

Ze vindt dat gemeenteraadsleden veel meer weer volksvertegenwoordigers moeten worden. "Ze worden bedolven onder grote visies waar moeilijk de politiek uit de pulken is. Veel bedrijfsvoeringsvraagstukken en begrotingen", zegt ze.

Meer zeggenschap

Veel gemeenten hebben last van te veel taken, omdat de wmo en jeugdzorg naar de gemeenten gingen. Dubbelboer wil echter nóg meer zeggenschap naar de gemeenten. Als er meer lokaal wordt beslist, wordt de besluitvorming beter, denkt hij: "Denk aan de plaatsing van windmolens. Die komen vaak uit een regionale energiestrategie, vanuit de klimaatwet, dus daar hebben burgers geen directe betrokkenheid bij." Als dat besluit lokaal wordt genomen krijg je een andere dynamiek, denkt hij.

Bijna een derde van de raadsleden stopt door hoge werkdruk: wat te doen?

Video niet beschikbaar

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie