Politiek
KRO-NCRV

Bert Wagendorp: 'Linkse partijen zijn net als gereformeerden'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bert Wagendorp: 'Linkse partijen zijn net als gereformeerden'

Columnist Bert Wagendorp voelt zich in de "maling genomen" omdat linkse partijen liever onderling discussiëren dan fuseren en aan de macht komen. Dat zegt hij in Spraakmakers. Hij vergelijkt politiek links met de gereformeerden. "Als ze het op één puntje niet eens zijn, gaan ze gelijk een eigen kerk stichten."

Wagendorp, columnist voor de Volkskrant, stemt al veertig jaar op een linkse partij. Toch zijn er in die veertig jaar weinig écht linkse regeringen gevormd. "Je zou moeten streven naar macht", en dat kan volgens hem op dit moment het beste met een fusie. "GroenLinks en de Partij van de Arbeid zijn bijna niet van elkaar te onderscheiden."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Volgens Wagendorp, die ook een column hierover schreef, is het een strategische zet om samen te gaan in één progressieve volkspartij. "Het effect van de fusie is al onderzocht en wordt de soms van 1 + 1 = 3."

Om de tafel

GroenLinks-prominent Andrée van Es wil dat 'haar' partij en de PvdA nu écht om de tafel gaan. "Mensen aan de linkerkant zijn geneigd elkaar scherp de maat te nemen. Dat moet stoppen."

In plaats van de verschillen te benadrukken, zouden ze elkaar op handen moeten dragen. "Dan komt er creativiteit vrij die nodig is om inhoudelijke ideeën voor de toekomst en een nieuwe generatie vorm te geven."

Daarmee zouden PvdA en GroenLinks vandaag kunnen starten door de belofte van voor de verkiezingen waar te maken om alleen samen in een kabinet te gaan zitten, stelt Van Es. Daarvoor is een fusie niet eens nodig, ze zouden ook een gemeenschappelijke fractie kunnen vormen. "In zowel het kabinet als in de oppositie."

Reflectie

Keklik Yücel van de PvdA en Sadet Karabulut van de SP spreken zich niet direct uit voor of tegen een fusie. Wel concluderen ze beiden dat het linkse verhaal niet is aangekomen bij de kiezer. Ze pleiten voor inhoudelijke reflectie om te onderzoeken hoe dat kan.

Karabulut: "Ik begrijp de discussie over een fusie heel goed, maar ik denk dat nu belangrijk is om te onderzoeken waarom links er zo belabberd voor staat."

"Hoe komt het dat we niet voldoende kiezers achter ons krijgen terwijl de zorgen van kiezers wel degelijk links zijn?", vraagt Yücel zich af.

'Laat het niet zover komen'

Van Es waarschuwt dat er weinig tijd is. Ze stond begin jaren 90 aan de wieg van de fusie waar uiteindelijk GroenLinks uit voortkwam. Die fusie kende een lange aanloop en kwam ook toen bijna te laat om de linkse partijen te redden.

"Die partijen waren bijna weg uit de Kamer. Zo erg kan het worden." Ze hoopt dat GroenLinks en de PvdA die urgentie voelen. "Laat het niet zover komen."

Blijf op de hoogte van de formatie

Bij NPO Radio 1 volg je alles rondom de verkiezingsuitslag en de formatieonderhandelingen. (Tip: met de NPO Radio 1-app ben je nóg sneller op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.)


Ster advertentie
Ster advertentie