Politiek
EO

Had Rutte een 'epifaan moment' toen hij wilde stoppen? 'Ik geloof er niks van'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Had Rutte een 'epifaan moment' toen hij wilde stoppen? 'Ik geloof er niks van'

Dinsdag had Mark Rutte zijn laatste debat als premier van Nederland in de Tweede Kamer. Maar liefst 14 jaar was hij minister-president. Stoppen deed hij na 'een epifaan moment', zo zei hij zelf. Maar biograaf Wilma Borgman gelooft er niks van: "Hij háát verrassingen."

Einde tijdperk-Rutte: wat is zijn nalatenschap?

"Ik had een epifaan moment. Zondagochtend, uurtje of 11. Ik zat met vrienden koffie te drinken en ik had ineens zoiets van: ik ga stoppen", zo schetste Rutte het moment om de beslissing te nemen om te stoppen. Borgman moet er om lachen, vertelt ze in Dit is de dag. "Je moet één ding weten van Mark Rutte. Hij heeft niet alleen een hekel aan verrassingen, nee, hij háát verrassingen…"

Volgens Borgman is Rutte een 'controlfreak'. "Het kan echt niet dat zo'n controlfreak ineens een moment heeft van engelenkoren en vioolmuziek waarin hij besluit te gaan stoppen. Het is echt ondenkbaar", vertelt ze.

'Rutte wilde in 2021 al stoppen'

Borgman, politiek verslaggever van de NOS, schreef het boek 'Het Raadsel Rutte'. "We hebben daarin eigenlijk ook wel aangetoond dat hij al in 2021 van plan was om te stoppen", vertelt ze. "In de VVD was er een plan dat Jeanine Hennis, die minister van Defensie was, in 2017 fractieleider zou worden. Dan kon ze vier jaar aan haar profiel werken en dan in 2021 het stokje over kunnen nemen als partijleider. Maar dat plan mislukte…"

Hennis moest aftreden nadat er twee militairen omkwamen in Mali, waardoor niet zij, maar Klaas Dijkhoff fractieleider werd. "Die had geen zin om partijleider te worden, dus was er in 2021 geen alternatief voor Rutte."

'Epifaan moment was er wél'

Voormalig VVD-partijvoorzitter en minister Ivo Opstelten gelooft wél dat Rutte een epifaan moment had. "Iedereen heeft zo’n moment wel eens meegemaakt. Dat je ineens een inzicht krijgt. Zo is het echt gegaan. Ik heb hem een paar dagen later gebeld, toen hebben we alles doorgenomen en het klopt precies zoals hij het heeft gezegd. Ik geloof hem helemaal. Zo kan het gewoon gaan. Niet alles is geregisseerd." Opstelten vond het overigens een 'prima besluit': "Maar ik was wel verrast!"

Einde tijdperk-Rutte: wat is zijn nalatenschap? (26 juni 2024) - Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie