Politiek
EO

'Republikeinse partij steeds minder christelijk'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Republikeinse partij steeds minder christelijk'

In Nederlandse media wordt vaak gesuggereerd dat christelijke kiezers sowieso altijd op Trump stemmen, maar de partij van Trump is juist aan het seculariseren. Dat zegt de Amerikaans-Nederlandse hoogleraar geschiedenis James Kennedy in De Ongelooflijke Podcast. "Abortus is bijvoorbeeld een veel minder belangrijk thema geworden."

Kennedy zat, samen met collega-hoogleraar Beatrice de Graaf, afgelopen weekend in De Ongelooflijke Podcast. Dit was nog voordat Biden aankondigde geen kandidaat meer te zijn voor het presidentschap namens de Democraten. In de podcast werd vooral gefocust op de Republikeinen, na de mislukte aanslag op Donald Trump in Michigan.

#203 - 'Verlosser' Trump als symbool van een veranderd, minder religieus Amerika (met James Kennedy en Beatrice de Graaf) - De Ongelooflijke Podcast

Hulk Hogan

Als vanouds wordt de Republikeinse partij geassocieerd met witte, conservatieve en christelijke kiezers, maar dit laatste wordt dus steeds minder belangrijk, zegt Kennedy. Trump heeft een relatief kort programma, waar veel traditionele standpunten niet meer in zitten. De Republikeinse kandidaat wil abortus bijvoorbeeld aan de individuele staten laten, terwijl de partij vroeger juist grotendeels tegen abortus was.

Op de Republikeinse conventie in Wisconsin was de secularisering goed te zien, zegt Kennedy. "De cultuur is veel minder vroom dan voorheen. Hulk Hogan (een bekende showworstelaar die op de conventie sprak, red.) is niet echt een toonbeeld van christelijke waarden. Het is echt een partij die aan het veranderen is."

Overigens is het beeld dat christenen allemaal Republikeins stemmen ook onzin, zegt Beatrice de Graaf. "Bij de Democraten noemt 71% zich ook christelijk, protestants of katholiek. Dat is echt belangrijk om je te realiseren." Bij de Republikeinen is het overigens nog wel hoger: zo'n 90%.

Trump's eigen Bijbel

Beatrice de Graaf vindt het vooral opvallend dat politiek de religie lijkt te vervangen in Amerika. "Trump is een eigen Bijbel gaan verkopen: The American Bible. Daarin zitten de foundational teksten van de Amerikaanse Fouding Fathers en het volkslied. Daarmee pretendeer je dat het christelijk geloof en de politieke religie van Amerika als natiestaat helemaal één geheel vormt. Een voorbeeld van Amerikaans ultranationalisme", vindt ze.

foto: ANP

Showworstelaar Hulk Hogan op de Republikeinse conventie

Ster advertentie
Ster advertentie