Binnenland
NOS

Aantal Groningers met problemen door aardbevingen stijgt, hulp is wel effectief

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Aantal Groningers met problemen door aardbevingen stijgt, hulp is wel effectief

Uit onderzoek van Tom Postmes, hoogleraar sociale psychologie aan de Rijks Universiteit Groningen, blijkt dat het aantal bewoners dat in Groningen te maken krijgt met schade door gaswinning toeneemt. Het aantal bewoners dat te maken krijgt met versterking en schade is meer dan verdubbeld sinds 2016. De afgelopen jaren is er veel geïnvesteerd in hulp voor de Groningers, dat heeft een positief effect. Met een deel van de mensen die te maken krijgen met aardbevingsschade gaat het beter.

Video niet beschikbaar

Postmes: "Mensen die in een woning wonen met meervoudige schade of mensen die in een woning wonen die versterkt moet worden kunnen op allerlei manieren in de knel komen. Dat kan financieel zijn, dat kan ook zijn omdat ze met instanties te maken krijgen. Bijvoorbeeld als je huis versterkt moet worden, dan moet je doorgaans je huis uit en soms wel vier jaar onderhandelen en overleggen over een grote verbouwing waar je niet om hebt gevraagd." De voorbeelden van problemen die mensen met aardbevingsschade hebben, zijn uiteenlopend. "Je kan een heel arsenaal in elke leeftijdscategorie noemen van problemen waar mensen mee kampen", aldus de onderzoeker.

Klem

Het verhaal over Groningers die in de problemen zijn gekomen als gevolg van de gaswinning, is al vaak verteld. Postmes noemt twee voorbeelden van problemen waar mensen mee te maken krijgen: "Het beperkt de mogelijkheden in je leven. Stel, je hebt schoolgaande kinderen gehad, zij gaan uit huis en je wil kleiner gaan wonen. Dat kan niet, je zit vast in dat huis. Voor sommige oudere mensen is het huis hun pensioen. Die hadden gehoopt hun woning goed te kunnen verkopen, maar dat zit ineens allemaal vast. Dat is het heel bedreigend." Mensen hebben volgens Postmes het gevoel dat ze "klem" zitten in hun woning.

Aansluiting van hulp

Uit zijn onderzoek blijkt dat de hulp die er voor deze mensen is, werkt. Er is veel geïnvesteerd om mensen met gezondheidsproblemen als gevolg van van de aardbevingen te helpen. Er is bijvoorbeeld aandacht voor preventie en er wordt ondersteuning aangeboden in de vorm van aardbevingscoaches. "Maar die hulp is vaak gericht op de woning, maar er is ook hulp nodig voor de gezondheidseffecten, laat dit onderzoek zien." Postmes doet de aanbeveling om te kijken naar de aansluiting van de verschillende vormen van hulp op bijvoorbeeld de reguliere gezondheidszorg. Maar bij wie de verantwoordelijkheid ligt voor het regelen van die aansluiting, is onduidelijk. Er is niet één instantie verantwoordelijk voor. "Het is extreem complex", vult Postmes aan. Dat de aansluiting nog niet optimaal werkt, komt volgens hem ook doordat de maatregelen en hulp relatief nieuw zijn.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie