Binnenland
NOS

Bijna kwart inwoners Drenthe heeft last van aardbevingsschade woning

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna kwart inwoners Drenthe heeft last van aardbevingsschade woning

Acht jaar lang doet Gronings Perspectief al onderzoek naar de gevolgen van de aardbevingen voor Groningers. Maar wat zijn de gevolgen voor de inwoners van Drenthe? In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met Michel Dückers, bijzonder hoogleraar aan de Rijksuniversiteit Groningen en Onderzoeksleider van het Gronings Perspectief.

Video niet beschikbaar

Bijna een kwart van de inwoners van Drenthe (23 procent) geeft aan schade te hebben aan hun woning, als gevolg van de aardbevingen. In het grensgebied tussen de provincies Groningen en Drenthe, in het noorden, zijn deze cijfers hoger. Hier gaat het om zo'n 70 tot 90 procent van de inwoners.

De schade wordt door de inwoners toegeschreven aan de gaswinning in Drenthe en Groningen en aan gasopslag, vertelt Dückers. "De Groningse gaswinning heeft iedereen het helderst op het netvlies", stelt hij. Nu is Drenthe in beeld. Onderzoeksleider Dückers vervolgt: "Drenthe kijken we nu voor het eerst naar, omdat er wel degelijk signalen zijn en in de media geluiden van mensen die schade ondervinden."

Hoe gaat het met de inwoners van Drenthe?

Over de onderzoeksresultaten vertelt Dückers: "Het goede nieuws is dat de algemene mentale gezondheid in Drenthe er overwegend goed uitziet. Tegelijkertijd zien we dat mensen met meer schade minder gunstig scoren op mentale gezondheid. In het noorden, waar de meeste schade wordt gerapporteerd, zien we meer stressklachten."

Ook onderzocht Dückers met zijn team het vertrouwen in de overheid en het veiligheidsgevoel van de Drentenaren. Hier zag de onderzoeksgroep hetzelfde patroon: mensen met meer schade, hadden minder vertrouwen en voelden zich minder veilig. Wel is er ook hier positief nieuws: "Gelukkig voelt 80 procent zich veilig tot zeer veilig." Maar, vervolgt Dückers: "Bijna de helft van de inwoners in het noorden is bezorgd. Wat we hier vooral uithalen is dat overheden de zorgen zeer serieus moeten nemen."

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie