GroenLinks en PvdA hebben nog veel vragen over coronapas
- Nieuws
- GroenLinks en PvdA hebben nog veel vragen over coronapas
De coronapas gaat er wat het kabinet betreft komen. Maar het is nog maar de vraag of de Tweede Kamer hiermee akkoord zal gaan. "Ik heb nog heel veel vragen", reageert PvdA-Kamerlid Attje Kuiken in De Nieuws Bv. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld vult aan: "Er is zeker niet steun voor elke stap die het kabinet zet."
Video niet beschikbaar
Om bijvoorbeeld nachtclubs veilig open te laten gaan, snapt Kuiken best dat er over een coronapas wordt gedacht. "Maar ik snap nog niet zo goed waarom het ook moet gelden voor de terrassen, sportkantines of de snackbar." Ook over de openingstijden voor bijvoorbeeld horeca wordt getwist, de handhaafbaarheid wordt in twijfel getrokken en de uitvoering van de nieuwe coronamaatregelen roept vragen op.
Kabinet heeft een vertrouwenscrisis
Volgens PvdA-Kamerlid Kuiken is de rek eruit: "Er is veel wantrouwen en er wordt niet meer begrepen welke maatregelen er gevraagd worden. Dat is eigenlijk het grootste probleem dat het kabinet nu heeft: een vertrouwenscrisis, waardoor de saamhorigheid eigenlijk weggevallen is." Het is belangrijk dat het kabinet zich houdt aan de beloftes die het heeft gedaan. Daarmee doelt Kuiken op het feit dat het kabinet heeft beloofd dat vaccineren of testen mogelijk moet zijn, "dat moet dus toegankelijk blijven." Bovendien werd er tijdens de persconferentie ontwijkend gereageerd op vragen over de coronapas, vindt GroenLinks-Kamerlid Westerveld: "Terwijl wij allemaal weten dat je het mensen die niet gevaccineerd zijn nu heel erg moeilijk gaat maken."
Bovendien zou GroenLinks-Kamerlid Westerveld beter willen weten wat experts aan het kabinet adviseren, bijvoorbeeld als het gaat om de coronapas. "We hebben gisteren iets na twaalven een dik pak stukken gekregen waarin dan de kabinetsbrief staat en de adviezen van het OMT. Ik heb nog niet al die pagina's vanochtend kunnen doorlezen. Dus, we willen ook wat beter weten waarom deze stappen nu noodzakelijk zijn, en hoe de samenleving hierna verder gaat."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Plannen eerder in de media dan in de Kamer
Het stoort Westerveld dan ook dat de plannen van het kabinet direct na het Catshuisoverleg bij de media lagen. Vervolgens was het volgens haar voor Kamerleden onmogelijk om te reageren op die plannen aangezien de adviezen van experts niet algemeen bekend waren: "Daarmee belemmert het kabinet een goed debat in de Kamer en in de samenleving. En als het iets vraagt, de volgende stap die we gaan zetten, is dat een goed debat waarin je met elkaar kunt praten over nut en noodzaak, over medische en ethische afwegingen. Maar op deze manier staan wij als Kamer ook deels met de rug tegen de muur en dat neem ik het kabinet ook wel degelijk kwalijk en het moet ook echt klaar zijn met de gang van zaken tot nu toe: dat er eerst wordt gelekt, dat er dan een persconferentie komt en dat wij er daarna nog eens even over kunnen praten: dat moet anders vanaf nu."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.