Politiek
WNL

Freek de Jonge mist de morele kaders van het verleden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Freek de Jonge mist de morele kaders van het verleden

Een terugkeer naar een samenleving met duidelijke morele kaders. Een leven met in het achterhoofd een bepaalde roeping of lotsbestemming. En vooral: meer saamhorigheid. Het is een oproep die je niet direct zou verwachten van cabaretier Freek de Jonge (77). Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw was De Jonge een van de gezichten van een generatie die streed voor persoonlijke vrijheden en tegen autoriteit. Sven sprak met Freek de Jonge in Sven op 1 naar aanleiding van zijn boek, Kom Verder! – het eerste deel van zijn memoires.

Video niet beschikbaar

“Ik zal niet zeggen dat ik nostalgisch verlang naar het verleden, maar ik heb wel die plattelandshunkering van gewoon gezellig met elkaar omgaan.” In zijn boek beschrijft de Jonge, telg uit een domineesgeslacht, de familiegeschiedenis van zijn grootvader en vader. Het boek speelt tussen 1900 en 1950, maar schetst een beeld van een samenleving die we nu uit het oog verloren zouden zijn.

Pleit De Jonge dan voor een terugkeer van de zuilen? Dat niet, want: “God is niet zo makkelijk meer in de hoofden van de mensen te krijgen.” Maar, in de beperkingen van de zuilen school wel een grotere vrijheid dan in wat hij anno nu ‘de ongeremdheid’ noemt. “In de ongeremdheid kom je voor zoveel keuzes te staan, dat je bijna geen vorming kunt geven aan je leven. Dan ren je van het ene spektakel naar het andere.”

Een deel van de ontevredenheid in de huidige samenleving, is volgens De Jonge daarnaast terug te voeren op opvoeding. “Hoe voed je je mensen op? In mijn jeugd was het gezin de hoeksteen, je had de zondagsschool, op de lagere school kreeg je de verhalen over de vaderlandse geschiedenis. Dat is vormend.” Nu heeft De Jonge de indruk dat die saamhorigheid nog heel moeilijk te vinden is.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie