Politiek
EO

'Economische zorgen PVV-stemmers zijn helemaal niet onterecht'

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Economische zorgen PVV-stemmers zijn helemaal niet onterecht'

Econoom Paul Schenderling denkt dat veel PVV-stemmers ook op basis van hun portemonnee hebben gestemd. Dat zegt hij in Geld of je leven. "De armste kwart van Nederland is er sinds 1980 slechts 9% op vooruit gegaan, de rijkste 1% maar liefst 50%. Mensen pikken niet langer dat ze zo weinig van de welvaart terugzien."

Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de economie?

Video niet beschikbaar

Schenderling wijst op het werk van Harvard-econoom Dani Rodrik, die zegt dat globalisering winnaars en verliezers kent. Hij denkt dat dat veel PVV-stemmers tot de verliezers behoren, die hun koopkracht weinig zien toenemen. Met andere woorden: veel PVV-stemmers maken zich zorgen over hun portemonnee, denkt hij.

Niet alleen de eigen portemonnee, maar ook het verschralen van publieke voorzieningen is een reden voor PVV-stemmers, stelt hij. "Als je keek bij die exitpolls, hoor je dat zorg één van de belangrijke thema’s is. En daar is economisch ook wat voor te zeggen: als percentage van het BBP zijn de overheidsuitgaven de afgelopen 30 jaar afgenomen. Ook daar zit een terechte zorg onder."

De econoom is echter wel kritisch: "Reële economische zorgen zijn geen reden voor xenofobie", vindt hij.

Helpt het?

De vraag is: helpt het om op de PVV te stemmen? Dat vraagt Schenderling zich af. De economische plannen van de PVV zijn niet erg fijnzinnig. "Ze willen de overheid fors meer laten uitgeven aan bijvoorbeeld zorg, in combinatie met lastenverlichting zoals een hogere huur- en zorgtoeslag. Als je dit doorvoert gaat het overheidstekort flink oplopen, een conservatieve schatting is dat het zo’n 5% van het BBP is. Dat brengt de rekening bij de toekomstige generaties."

Ook econoom Nic Vrieselaar is kritisch. Ouderen zullen profiteren, denkt hij, maar jongeren helemaal niet. "Verhogen van pensioenen en verlagen van risico, dat is miljarden geld uitgeven aan ouderen. Dat moet ergens van betaald worden, dus dat zal waarschijnlijk op de schouders van jongeren en toekomstige generaties komen."

Geert Wilders wil ook bezuinigen, bijvoorbeeld op de NPO, maar dat levert bij lange na niet genoeg op, stelt Vrieselaar. "Daar gaat ongeveer een miljard heen, dus dat bespaar je dan. Alleen al de AOW-leeftijd verlagen, gaat al 7 á 10 miljard kosten. Het eigen risico in de zorg afschaffen 4 á 5 miljard." Mochten de plannen worden uitgevoerd, zal de staatsschuld groeien, of zal het wensenlijstje van de PVV moeten worden ingekort. "Maar dat is vast tegen het zere been van de kiezer…" aldus Vrieselaar.

Geld of je Leven is een dagelijks economieprogramma van de EO. Op het plaform LinkedIn is er een community rondom het programma, waarop gediscussieerd kan worden over de onderwerpen. Meld je aan en praat mee!

Geld Of Je Leven rekent door: wat kosten de plannen van de PVV? (23 november 2023) - Geld of je leven

Ster advertentie
Ster advertentie