Tweede Kamerverkiezingen 2023
EO

Op zoek naar een partij met financiële degelijkheid? Geld of je leven helpt!

  1. Nieuwschevron right
  2. Op zoek naar een partij met financiële degelijkheid? Geld of je leven helpt!

Niet alleen het CPB deed de afgelopen tijd doorrekeningen. Ook de redactie van Geld of je leven verdiepte zich in de financiële degelijkheid van verkiezingsprogramma’s, samen met verschillende economen. Hieronder een overzicht!

Met VVD-Kamerlid en financieel woordvoerder Eelco Heinen werd gesproken over ontwikkelingshulp. De partij wil flink bezuinigen en de taak bij de Europese Unie neerleggen. Maar is dat wel slim? Econoom Paul Schenderling wijst op enkele nadelen.

GroenLinks/PvdA wil dat er meer mensen in de zorg en bij de overheid gaan werken, maar zijn die mensen er eigenlijk wel? Als de overheid geld uitgeeft om mensen aan te trekken voor zichzelf, hebben andere sectoren een probleem, zegt econoom Ester Barendregt.

Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt liet haar verkiezingsprogramma niet doorrekenen door het CPB, omdat de partij te laat is opgericht. Econoom Nic Vrieselaar wilde er echter wel een blik op werpen. Hij had de nodige vragen, want volgens hem is het niet duidelijk wie nu de winnaars en de verliezers zijn.

De redactie van Geld of je leven heeft ook de PVV benaderd voor Geld of je leven rekent door, maar helaas kwam er geen reactie.

Kleinere partijen

Niet alleen de grote partijen waren te horen in Geld of je leven rekent door, ook een aantal van de partijen die in de peilingen op minder zetels staan, gaven acte de présense.

Hans Vijlbrief sprak namens D66 over ‘true pricing’. Dat betekent dat op bepaalde producten en diensten (zoals vlees en vliegen) meer belasting moet worden betaald, omdat ze verborgen (milieu)kosten met zich meebrengen. Lees en luister via deze link.

Kandidaat Kamerlid Alfons Remey van de BoerBurgerBeweging deed een pleidooi voor de voedselsector, die wat zijn partij betreft niet naar het buitenland moet verhuizen. Lees en luister via deze link.

SP’er Mahir Alkaya zet in op het nationaliseren van bepaalde sectoren. De nutsvoorzieningen, zoals de energiemarkt en het OV, zijn volgens hem onnodig geprivatiseerd. Maar is dat wel verstandig? Lees en luister via deze link.

De CPB-doorrekening van het CDA viel de partij zelf wat tegen, maar Kamerlid Inge van Dijk relativeert het wel. Gezinnen zouden er slechter uitkomen dan ze hoopte, maar dat komt door belastingverhogen op producten die veel gezinnen helemaal niet gebruiken. Lees en luister via deze link.

Vindt u de belastingen ook zo ingewikkeld? De ChristenUnie vindt in ieder geval van wel. Kamerlid Pieter Grinwis betoogt dat het systeem veel overzichtelijker moet worden. De partij wil de toeslagen afschaffen en mensen per persoon een korting geven. Lees en luister via deze link.

Wat is het realiteitsgehalte van de plannen uit de verkiezingsprogramma’s? Wie profiteert van de plannen en wie levert in? Wat betekenen de plannen voor de overheidsfinanciën? Dat zijn vragen die in Geld of je Leven rekent doorter sprake komen.

Tot de verkiezingen worden in acht afleveringen de verkiezingsprogramma’s van acht partijen op financieel vlak doorgelicht. Dat gebeurt iedere uitzending met een financieel woordvoerder van een politieke partij en met een econoom (Marieke Blom, Paul Schenderling, Ester Barendregt of Nic Vrieselaar).

Ster advertentie
Ster advertentie