Politiek
WNL

PvdA: geld terug voor alle gedupeerden spaartaks

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA: geld terug voor alle gedupeerden spaartaks

Alle gedupeerden van de spaartaks moeten door de overheid worden gecompenseerd. Dat zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vanmorgen in Sven op 1. Eind december oordeelde de Hoge Raad dat de overheid vermogende Nederlanders te hoog belastte met fictieve rendementen. "Ik ben lid van een rechtsstatelijke partij", zegt Nijboer over de uitspraak. "Dus moeten gedupeerde mensen gewoon terugbetaald worden."

Video niet beschikbaar

De uitspraak van de Hoge Raad was voor GroenLinks, de SP en de PvdA van Henk Nijboer het startschot om met een wetsvoorstel te komen voor een nieuwe ‘ouderwetse’ vermogensbelasting. Dit houdt in dat Nederlanders vanaf een ton belasting over hun vermogen gaan betalen, ongeacht of ze winst maken of niet. Van één - tot vijf ton zouden belastingbetalers één procent betalen, tussen een half miljoen en een miljoen twee procent, tussen de één en vijf miljoen vier procent en alles daarboven zou met vijf procent belast worden.

"Een heel simpel plan", aldus Nijboer. Dat is volgens hem ook nodig, omdat de Belastingdienst op meerdere terreinen vast is gelopen de afgelopen jaren. "Dat is schadelijk voor het parlementaire proces. Wij moeten belastinggeld zo eerlijk mogelijk ophalen, maar omdat het systeem vastloopt is dat nu moeilijk." Hij pleit daarom voor een simpel progressief belastingsysteem, dat niet meer met fictieve rendementen rekent maar kijkt naar wat mensen daadwerkelijk op de bank hebben staan. "Ik heb geen hekel aan de rijken, maar maak mij wel zorgen om de vermogensongelijkheid in Nederland", licht Nijboer toe.

Hij hoopt dat de Kamer het wetsvoorstel snel in behandeling neemt. "Dit is een spoedgeval. Het werken met fictieve rendementen is vastgelopen tot en met de Hoge Raad aan toe."

Sven op 1 met PvdA-Kamerlid Henk Nijboer

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie