Politiek
KRO-NCRV

SPD-leider Olaf Scholz 'meest ongeliefde bondskanselier sinds hereniging van Duitsland'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. SPD-leider Olaf Scholz 'meest ongeliefde bondskanselier sinds hereniging van Duitsland'

Onze oosterburen mogen zich over 32 dagen naar de stembussen begeven en het Duitse politieke landschap ligt allesbehalve stil. Zittende regeringsleiders hebben vaak een kanseliersbonus die ze kunnen verzilveren, maar bij de huidige bondskanselier en SPD-leider Olaf Scholz lijkt dit allerminst het geval. "Hij gaat té veel voor de inhoud", zegt journalist en Duitslandkenner Kemal Rijken bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Scholz werd in 2021 verkozen tot bondskanselier. "De overwinning van de SPD was krap", zegt Rijken. Toch stelt hij zich wederom verkiesbaar. Volgens de Duitslandkenner is dat 'door gebrek aan een betere kandidaat'.

IJskonijn

Rijken legt uit dat zittende regeringsleiders normaliter een premierbonus krijgen die zij kunnen verzilveren. Bij Scholz is dit echter niet het geval, omdat hij er zo slecht voorstaat in zijn partij. "Het gaat echt niet goed", zegt Rijken. "Scholz is de meest ongeliefde bondskanselier sinds de hereniging van Duitsland."

De Duitslandkenner stelt dat Scholz het dermate slecht doet dat mensen hem niet meer zien staan. "Het is problematisch en tragisch." Volgens Rijken wordt de bondskanselier als een ijskonijn gezien en kan hij geen connectie met het volk leggen. "Terwijl je zeker in het mediatijdperk van nu goed moet kunnen communiceren met mensen."

De zwakte van Scholz valt met name op doordat zijn voorgangers Merkel en Schröder wél warm contact met burgers hadden. "Merkel werd zelfs met regelmaat 'mutti Merkel' genoemd."

Socialist en technocraat

"Scholz is van nature een socialist en heeft hart voor de zaak en inhoud", zo stelt Rijken. Volgens hem is de valkuil van de kanselier dat hij een technocraat is. "Hij gaat té veel voor de inhoud." Wel is Scholz tijdens zijn regeringstijd al veel van zijn verkiezingsbeloftes nagekomen.

Dat het er niet goed voorstaat met de bondskanselier is dan ook niet alleen maar binnen zijn eigen macht. Zo heeft Scholz last gehad van een ruziënde regering waar hij zich niet van los kon koppelen, een tanende economie en een oorlog. "Zijn kanselierschap werd in 2022 overvallen door de oorlog in Oekraïne, waardoor Duitsland geen Russisch gas meer wilde. Maar daardoor gingen de energieprijzen omhoog en de economie nog verder omlaag. Daarnaast had hij ook nog een coalitie met drie kibbelende partijen."

Ruk naar rechts?

Volgens Rijken wil de SPD graag een tweestrijd tussen Scholz en CDU-leider Friedrich Merz. "Maar dat lijkt niet realistisch." Uit de peilingen blijkt dat de keuze voor CDU rond de 30 procent ligt, waarna er een poos niets komt en dan pas de radicaal-rechtse AfD volgt, die een brandmuur om zich heen heeft en waar dus niemand mee wil regeren. Daaropvolgend komt pas de SPD met 17 procent van de stemmers.

Rijken voorspelt dat er wel een grote kans is dat de SPD en CDU samen in de regering komen te zitten. "Dan zal de SPD, net als in de tijd van Merkel (CDU), een aantal punten die ze willen verwezenlijken hard vasthouden. De CDU zal daar dan vervolgens op moeten toegeven."

De Duitslandkenner ziet vrijwel geen andere mogelijkheid dan dat de SPD en CDU samen het grootste deel van de regering zullen vormen. "De ruk naar rechts kan electoraal wel plaatsvinden in Duitsland, maar of deze zich in de regering ook gaat uiten kan ik vooralsnog niet stellen", zegt Rijken.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie