CDA-Kamerlid Vedder: krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent
- Nieuws
- CDA-Kamerlid Vedder: krimp veestapel onvermijdelijk, voor koeien waarschijnlijk 10 procent
Tweede Kamerlid Eline Vedder (CDA) verwacht dat de veestapel bij koeien "richting de tien procent" moet krimpen, zegt ze in Sven op 1. "De omvang van de veestapel gaat sowieso krimpen", aldus Vedder. Dat is volgens haar nodig om alle afspraken na te komen.
Vedder vindt het "onverstandig" om dat niet te benoemen. "Je kunt er niet omheen dat een van de oplossingen is dat er minder dieren komen. Mijn overtuiging is dat je daar als overheid verantwoordelijkheid in neemt en dat je dat op een verstandige, warme manier doet." Over het huidige kabinet zegt Vedder dat het lijkt alsof er aan struisvogelpolitiek wordt gedaan. "De kop weer opnieuw in het zand te steken, wat ertoe leidt dat we uiteindelijk afstevenen op een koude sanering."
Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1
Botsing met Van der Plas
De kritiek die Vedder heeft op het kabinet, leidde tot een gepikeerde reactie van Caroline van der Plas (BBB) tijdens de behandeling van de landbouwbegroting in de Tweede Kamer deze week. Daarbij kwam het tot een harde aanvaring tussen Van der Plas en Vedder. Denkend aan de schrijnende situatie op haar eigen boerderij in Drenthe, werd Vedder geëmotioneerd. Dit had te maken met de gevolgen van het mestbeleid. Nederland is sinds kort zijn uitzonderingspositie in Brussel kwijt, waardoor veel boeren met een mestoverschot zitten.
Video niet beschikbaar
Bij Sven op 1 verduidelijkt Vedder waarom de interruptie van Van der Plas haar persoonlijk raakte. "Ik moest terugdenken aan hoe ik iets meer dan een jaar geleden nog tussen mijn koeien stond en realiseerde ik me ineens dat onze koeien er over een jaar waarschijnlijk niet meer zijn."
Vanwege de mestcrisis zijn er al tien koeien verdwenen op de boerderij van Vedder. Ze verwacht volgend jaar volledig met de boerderij te moeten stoppen. De boerderij zit al vierhonderd jaar in de familie, waar nu dus een einde aan dreigt te komen.
'Stap achteruit'
Met haar kritiek op het huidige kabinet, verwijst Vedder naar de realiteit dat minister Femke Wiersma de plannen van het vorige kabinet "in de prullenbak heeft gegooid". Hier gaat het vooral om het Nationaal Programma Landelijk Gebied, waarbij ruim 24 miljard was gereserveerd voor de verduurzaming van de landbouwsector. Ondanks het verdwijnen van dit geld blijven de doelstellingen om de uitstoot van de landbouwsector te verminderen overeind.
Dat uitgerekend een BBB-minister verantwoordelijk is voor deze situatie, wekte veel verbazing bij Vedder. "Ik vroeg me maandenlang af of ik te dom was om het strategische masterplan daarachter niet te doorzien. Maar dit is een stap achteruit."
Video niet beschikbaar
Om te voorkomen dat veel boerenbedrijven acuut in de problemen komen, deed Vedder samen met GroenLinks-PvdA en ChristenUnie een voorstel om 5 van de 9,5 miljard die het kabinet extra in het klimaatfonds heeft gestopt, te reserveren voor de landbouwsector. Dit geld moet worden geïnvesteerd in innovatie, nieuwe verdienmodellen, extensivering, of het uitkopen van boeren die geen perspectief voor hun bedrijf zien en willen stoppen.
Tegelijkertijd steek Vedder ook de hand in eigen boezem. Het CDA was jaren aan de macht en heeft daarin een hand gehad in het managen van de mest- en stikstofcrises. "Het is ons niet gelukt te voorkomen dat we op hetzelfde punt staan."
Luister Sven in je favoriete podcast-app
Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.