Politiek
WNL

VVD-leider Yeşilgöz: minister Faber moet telefoon opnemen als Westerwolde belt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-leider Yeşilgöz: minister Faber moet telefoon opnemen als Westerwolde belt

Als de burgemeester van Westerwolde of Emmen belt naar minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie), moet zij "absoluut" de telefoon opnemen, vindt VVD-leider Dilan Yeşilgöz. "Dat is absoluut één van haar kerntaken", zegt zij in het WNL-radioprogramma Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Drie burgemeesters van gemeenten in de regio van Ter Apel uitten dit weekend in EenVandaag hun onvrede over de bereikbaarheid van minister Faber. Er dreigde namelijk een situatie te ontstaan dat mensen weer buiten zouden moeten slapen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Door Jaap Velema, de burgemeester van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt, is aangedrongen op een met spoedoverleg met de Landelijke Regietafel Migratie & Integratie. Dan zou ook Faber moeten aanschuiven, maar volgens drie burgervaders was de bewindsvrouw niet bereid dat gesprek te voeren.

'Hoop dat het een misverstand was'

"Als dat zo is, hoop ik dat dat een heel groot misverstand was en dat zij dat als de wiedeweerga wel doet", reageert Yeşilgöz. Gemeenten, opvang en het Rijk kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. Dat moet dé gouden formule zijn in de opvangketen. "Burgemeesters zijn ongelooflijk belangrijk om ervoor te zorgen dat het beleid niet alleen goed land in de steden, maar ook dat we altijd terugkrijgen wat er beter moet."

Wat er in de ogen van Velema, de burgermeester van Emmen Eric van Oosterhout en burgemeester Jaap Kuin van Pekela beter kan, is de communicatie vanuit Faber. Dus als zij de volgende keer een telefoontje krijgt van één van hen, moet zij "gegarandeerd en absoluut" opnemen, aldus Yeşilgöz.

'Nu verschil maken'

"Maar ik zou niet weten waarom minister Faber haar werk niet goed zou willen doen", gaat Yeşilgöz verder. "Dus ik ga ervan uit dat ze wel opneemt en dat ze bezig is met degelijke wetgeving." Volgens de VVD-leider ligt er nu een "kans om een verschil te maken op dit dossier, in dit land, op een goede manier. Ik zou het echt jammer vinden als dit kabinet die kans zou laten schieten."

Dilan Yeşilgöz (VVD-leider): 'Faber moet telefoon opnemen als Westerwolde belt' (24 september 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie