Economie
WNL

Verbinding met Randstad essentieel voor Twente, maar die met Duitsland essentiëler

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Verbinding met Randstad essentieel voor Twente, maar die met Duitsland essentiëler

De regio Twente wil groeien en om de regio die groei door te laten maken, zijn goede verbindingen met de rest van het land én Duitsland nodig. Met name in die laatste kan Nederland nog flink investeren, zegt Ank Bijleveld, voorzitter van het Twente Board, in WNL Haagse Lobby.

Goede verbindingen zijn essentieel voor een groeiende economie (23 september 2024) - WNL Haagse Lobby

De Twentse economie zal langzaam groeien in 2024. Dat blijkt uit de recent gepubliceerde regioprognose van de Rabobank. "Twente is een van de regio’s waar de industrie en de bouwsector heel groot zijn. Dat zijn precies de twee sectoren waar we de slechtste verwachtingen voor hebben. De markten van die sectoren doen het al langer wat minder goed", vertelde Rogier Aalders, econoom bij de Rabobank, eerder aan het AD.

Trein- en wegverbindingen

Bijleveld wil daar weinig van weten en stelt dat de regio om twee redenen niet goed kan groeien. Eén daarvan zijn de huidige trein- en wegverbindingen die flink verbeterd kunnen worden. De Nedersaksenlijn tussen Groningen en Enschede is opgenomen in het regeerakkoord, maar gaat duurder uitpakken dan gedacht. De treinverbinding gaat waarschijnlijk zo'n 3 miljard euro kosten, terwijl het kabinet 85 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld. Hetzelfde geldt voor de Lelylijn, de verbinding tussen Groningen en Lelystad waar Twente 'een toefje' van meekrijgt als die eenmaal ligt. Het kabinet heeft 3 miljard euro gereserveerd, maar de snellere treinverbinding tussen het noorden en de Randstad gaat wellicht zo'n 13,8 miljard euro kosten.

Twente

Bijleveld noemt het 'spijtig' dat de begroting verkeerd is gemaakt en dat dit wellicht gevolgen heeft voor de gehele aanleg van de twee nieuwe lijnen. Maar Bijleveld zou liever van het kabinet zien dat er betere verbindingen met grote buur Duitsland worden gelegd. "Vooral Munster is een belangrijke plaats om een goede verbinding mee te hebben vanwege de batterijtechnologie. Als je hierin investeert, dan wordt Twente ook een betere hub."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Werknemers

Daarnaast moet Twente groeien in het aantal werknemers, zegt Bijleveld. "Je hebt het dan over 45 duizend werknemers die we erbij moeten hebben wil Twente blijven groeien. En om die groei door te kunnen maken, moeten we ook naar het buitenland kijken om daar goed geschoold personeel vandaan te halen", aldus de voorzitter. Maar talent werven vanuit het buitenland is alles behalve makkelijk. "Je regio moet dan goed bereikbaar zijn, wat het aantrekkelijk maakt", en daar heeft Twente nog een hoop op te winnen aldus Bijleveld.

Luister WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app

Wil je WNL Haagse Lobby in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie