Binnenland
NOS

Telling toont divers beeld dak- en thuislozen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Telling toont divers beeld dak- en thuislozen

Voor het eerst is het aantal dak- en thuisloze mensen in Nederland op grote schaal geteld. Het beeld dat bij deze telling in 55 gemeenten in zes verschillende regio's naar voren komt, is uiteenlopender dan gedacht. Eén op de drie dak- en thuisloze mensen is vrouw, één op de vijf is jonger dan 18. Willem van Sermondt is programmaleider van Kansfonds en expert op het gebied van dak- en thuisloosheid, en vertelt over de resultaten van de telling.

Video niet beschikbaar

Het stereotype beeld van een dakloze man op een bankje klopt niet, volgens Sermondt. "De groep mensen op straat is slechts het topje van de ijsberg. De meeste daklozen verblijven uit nood bij familie of bekenden op de bank. Of bijvoorbeeld op een camping", legt hij uit. Vorig jaar vond er voor het eerst een daklozentelling plaats in twee regio’s. Uit die telling kwam al een divers beeld, dat wordt bevestigd door de uitgebreidere telling van dit jaar.

Omvangrijke telling

Volgens Sermondt lukt het met deze omvangrijke telling om zicht te krijgen op groepen die anders verborgen zouden blijven. Dat komt door het grote aantal betrokken partijen. "Bij de telling vragen we heel veel organisaties. Niet alleen maatschappelijke opvang, maar ook zorginstanties, sociaal werk en organisaties in de wijk." Toch is er volgens hem nog in te weinig gemeenten geteld om cijfers te vertalen naar een landelijk aantal. Ook blijven er altijd mensen buiten beeld. "Dit is dus echt het minimum aantal", zegt Sermondt. "En we weten vanuit onderzoek van de Hogeschool Utrecht dat het aantal dak- en thuislozen en arbeidsmigranten die in slechte panden of op campings leven waarschijnlijk nog veel groter zijn."

Belang gemeenten

Toch zijn deze bevindingen van groot belang voor gemeenten, legt Sermondt uit. "Ik ben ervan overtuigd dat het helpt om te weten hoe groot het probleem is en om wie het gaat." Zo kunnen cijfers bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om afspraken te maken met woningbouwcorporaties over hoeveel woningen zij moeten reserveren voor daklozen of mensen die dreigen dakloos te worden.

Sermondt voegt daar aan toe dat het betrekken van verschillende maatschappelijke organisaties van groot belang is bij het preventiever aanpakken van dakloosheid in Nederland. "Want zij hebben veel meer zicht op die verborgen groepen."

Willem van Sermondt over de dak- en thuislozentelling

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie