Politiek
WNL

CU-lijsttrekker voor Europese verkiezingen: schaf vetorecht in EU af

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. CU-lijsttrekker voor Europese verkiezingen: schaf vetorecht in EU af

Lijsttrekker van de ChristenUnie voor de Europese verkiezingen Anja Haga pleit voor het afschaffen van het vetorecht binnen de Europese Raad. Ze noemt het "schandalig" dat de Hongaarse president Viktor Orbán steun aan Oekraïne "gijzelt". Dat zegt ze in aanloop naar de Europese verkiezingen bij Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Vanwege de volgens Brussel slechte staat van de rechtsstaat in Hongarije, werden subsidies bestemd voor dat land bevroren. Maar toen Orbán in februari een nieuw steunpakket voor Oekraïne ter waarde van 50 miljard euro dreigde te blokkeren, werd de geldkraan weer opengedraaid. Bovendien kreeg Orbán de toezegging dat de Europese Commissie Hongarije niet strenger zal aanpakken dan andere lidstaten.

Onbegrijpelijk, vindt Haga. "Ik vind het in de eerste plaats schandelijk dat Orbán de steun aan Oekraïne gijzelt. Bovendien vind ik dat zij gekort moeten kunnen worden op de fondsen als Hongarije zich niet aan de regels houdt."

Op een Europese top in december vorig jaar omzeilden lidstaten verzet van Hongarije tegen een andere tegemoetkoming aan Oekraïne door een truc uit te halen. Toen Orbán naar de wc ging, werd er gestemd. Om dit soort situaties in de toekomst te voorkomen, wil de ChristenUnie dat het vetorecht wordt afgeschaft.

"Zo kan je met een meerderheid aan stemmen werken, kan Orbán de boel niet meer gijzelen en kan je daadkrachtig opereren", zegt de Haga. "En zo voorkom je ook zo'n situatie dat hij even naar het toilet moet op het moment dat er gestemd wordt, zodat er toch steun naar Oekraïne kan gaan."

Minimumloon

De CU pleit in aanloop naar de Europese stembusgang ook voor een gelijk minimumloon in de Europese Unie. Dat moet zestig procent zijn van het mediaan salaris. "Het is dus een ander minimumloon, maar wel altijd zestig procent, zodat je een gelijk speelveld creëert ", zegt Haga. "Het zal geld kosten, maar het gaat ook heel veel opleveren."

Ook wil de christendemocraat de vrijheid op christelijk onderwijs beschermen. "Wij gunnen anderen vrijheid. Gun ook christenen en anderen gelovigen de vrijheid om te geloven" zegt ze. "Dat is het belangrijkste punt voor de verkiezingen. Vandaar ook onze slogan: jouw vrijheid, onze missie."

Om dat voor elkaar te krijgen, moet de CU in Brussel knokken zonder de SGP. De partijen zegden de samenwerking in Europa in 2022 op, nadat CU de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) verruilde voor de christendemocratische fractie. Dat kost de ChristenUnie mogelijk haar zetel, terwijl de SGP volgens de laatste peilingen wel voor het Europees Parlement behouden blijft. "Wij zijn uit de ECR gestapt omdat Forum voor Democratie erbij kwam. Dat ging ons echt te ver", aldus Haga.

Anja Haga (Europese lijstrekker CU): 'Geen vetorecht meer zodat Orbán boel niet kan gijzelen' (27 mei 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie