Binnenland
VPRO

Politicoloog Tim 'S Jongers: 'De publieke opinie over armoede is onmenselijk'

foto: Frank Ruiter
  1. Nieuwschevron right
  2. Politicoloog Tim 'S Jongers: 'De publieke opinie over armoede is onmenselijk'

Om armoede in Nederland echt aan te pakken, moeten we dieper kijken naar de context van armoede en mensen die armoede hebben ervaren betrekken bij het armoedebeleid. Dat betoogt politicoloog en publicist Tim ’S Jongers bij Nooit Meer Slapen, waarin hij spreekt over zijn boek Armoede uitgelegd aan mensen met geld. "Armen bouwen de systemen niet, maar raken er wel in verstrikt."

Tim 'S Jongers (politicoloog en publicist) - Nooit meer slapen

Onmenselijk

"Armoede kan niet worden opgelost door er oppervlakkig naar te kijken", stelt 'S Jongers. "We kijken vaak alleen naar de cijfers en tekortkomingen, maar mensen in armoede krijgen ook veel minder kansen en kunnen niet deelnemen aan de samenleving zoals anderen. Als we deze diepte beter begrijpen, kunnen we armoede anders waarderen en het beleid beter vormgeven."

Enkel kijken naar de armoedecijfers zorgt voor uitsluiting en een gebrek aan menselijkheid, stelt hij. "Momenteel komen mensen beschadigd uit armoede, en vijf euro boven of onder de armoedegrens maakt daarbij geen verschil; de beschadiging blijft." Voor een beleidsverandering moeten we dus een dieper begrip vormen van armoede. "De publieke opinie over armoede moet veranderen, het is onmenselijk zoals er nu naar gekeken wordt."

Quote

De context is ongezond, en het gedrag is een gevolg van die context.

Tim 'S Jongers

Context

"Er bestaan te veel misvattingen over armoede," stelt 'S Jongers. Volgens hem wordt de publieke opinie en daarmee ook het armoedebeleid bepaald door de top van de samenleving, die zich in een bubbel bevindt. "De top twintig procent van inkomens in Nederland leeft hetzelfde en deelt één wereldbeeld. Deze mensen hebben de macht, maar geen zicht op het leven van de armen, wat leidt tot verkeerde beslissingen." Zo ontstaan er verkeerde ideeën over wat armoede veroorzaakt. "Er heerst het idee dat arme mensen domme keuzes maken, zoals ongezond eten. Maar als je naar de context kijkt, vertoont die twintig procent hetzelfde gedrag in een andere context." Volgens 'S Jongers zit er wel logica achter hun gedrag. "Als ik een rotdag heb, drink ik toch ook een biertje of eet ik chocolade? Als elke dag een rotdag is, eet je misschien elke dag chocolade. De context is ongezond, en het gedrag is een gevolg van die context."

"Daarnaast denkt de bovenkant van de samenleving dat ze veel harder werken. Ze vertellen armen dat ze ook hard zouden moeten werken om vooruit te komen." Dat perspectief is erg beperkt, stelt ‘S Jongers. "Als ambtenaar werk ik 32 uur per week en verdien ik drieduizend euro. Heb ik dan hard gewerkt, of gewoon goed verdiend? Er zijn mensen die 40 uur per week werken en tweeduizend euro verdienen. Het is vreemd om tegen deze mensen te zeggen dat ze harder moeten werken."

Spreidstandburgers

Het beperkte perspectief op armoede wordt volgens Tim 'S Jongers duidelijk bij de beleidsmakers in de politiek. "Mensen die financieel van ver komen en in beleidstorens terechtkomen, denken vaak: 'What the fuck zijn ze hier aan het doen?' Ze zien hoe er over armoede wordt gepraat zonder de echte context mee te nemen."

Als het aan 'S Jongers ligt, krijgen de mensen die ervaring hebben met armoede meer te zeggen in het beleid. "Zij kunnen de context wel begrijpen. Deze spreidstandburgers staan zowel in een succesvolle positie als in hun verleden met armoede. Als niemand die het armoedebeleid maakt zelf ervaring heeft en de context begrijpt, is dat een gigantisch probleem. Deze mensen hebben we dus nodig."

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie