Binnenland
WNL

Komt er definitief een einde aan buitenlandse adopties?

foto: anpfoto: anp
  1. Nieuwschevron right
  2. Komt er definitief een einde aan buitenlandse adopties?

Dinsdag werd besloten door demissionair minister voor Rechtsbescherming Frank Weerwind dat een kind uit het buitenland adopteren voorlopig niet meer mag. Wie nog een procedure heeft lopen, komt nog wel in aanmerking, maar nieuwe procedures mogen niet meer. Een goede stap vindt filmmaker In-Soo Radstake. Hij werd zelf in 1980 geadopteerd uit Zuid-Korea.

De Tweede Kamer vroeg het kabinet vorige maand om een 'afbouwpad' van adopties uit het buitenland. Dat verzoek volgde op een onderzoek waarin stond dat de overheid is 'tekortgeschoten in het tegengaan van adoptiemisstanden'. Minister Weerwind ontraadde die motie toen nog, omdat hij juist een nieuw stelsel wilde oprichten met een grote rol voor een centrale organisatie. Dinsdag meldt Weerwind dat dit niet meer doorgaat.

Verkeerd beeld

"Wat mij opvalt, is dat het bij dit onderwerp altijd over emotie gaat. Het gaat over de kinderwens van de wensouders, wat we blijkbaar ongelooflijk belangrijk vinden", aldus Radstake in WNL In de Kantine op NPO Radio 1. "Het wordt gepresenteerd als een soort mensenrecht om kinderen te hebben. De foutmarge bij buitenlandse adopties nemen we hierdoor maar voor lief zo lijkt het, terwijl er helemaal niet over de kinderen zelf wordt nagedacht."

Radstake vervolgt: "Het is niet zo dat kinderen in het land van herkomst zitten te wachten totdat Piet en Jannie ze komen ophalen, dat is een compleet verkeerd beeld."

Vooral de manier waarop adopties worden neergezet, zit Radstake dwars. Als voorbeeld neemt hij zijn eigen situatie. "Ik heb een goede band met mijn adoptieouders, ik spreek familie uit Zuid-Korea en het gaat hier goed met me. Maar dat is een soort 'disneyficatie' van adoptie. In heel veel gevallen gaat het er niet zo aan toe." Radstake zou graag zien dat het adoptieverhaal verschuift van de wensouders naar de kinderen. "Het is immers een mensenrecht dat je weet waar je vandaan komt."

In de Kantine

Maatschappelijke kwesties, debat én sport: de ideale zaterdagmiddagmix, live vanuit Rotterdam van 17.00 tot 19.00 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Fidan Ekiz en Wieger Hemmer.

Ster advertentie
Ster advertentie