Politiek
WNL

Wil het kabinet te veel kerncentrales bouwen? 'Er is op ons net maar plek voor één'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wil het kabinet te veel kerncentrales bouwen? 'Er is op ons net maar plek voor één'

De ambities van het kabinet om vier kerncentrales te bouwen, zijn wellicht wat te ambitieus. "Met de investeringsplannen van TenneT zoals die er nu liggen, kan dat niet", zegt TenneT-ceo Manon van Beek in Sven op 1.

Video niet beschikbaar

Het stroomnet staat onder druk, dus kijkt het kabinet naar mogelijkheden om druk van te ketel te halen. Er komen windparken bij op zee, daken liggen vol met zonnepanelen en ook op zeer lokaal niveau, in de wijken, worden veel initiatieven bedacht om een steentje bij te dragen.

'Plek voor één kerncentrale'

Als we een systeem hebben dat is gebaseerd op wind en zon, "heb je ook een CO2-vrij regelbaar vermogen nodig", zegt Van Beek. Dat betekent dat je een soort back up-plan moet hebben, voor de momenten wanneer het windstil is en de zon niet schijnt. "En dat gebeurt nog weleens in Nederland. Je hebt iets nodig waarmee je lampen aan kan houden als de zon niet schijnt en de wind niet waait."

Een kerncentrale is daar een goed voorbeeld van en daar wil het kabinet er vier van bouwen. Het probleem is echter dat op het huidige net slechts plek is voor één. Komen er meer, dan klapt de boel mogelijk uit elkaar. "Als je op dit moment kijkt, en je kijkt naar de investeringsplannen van TenneT tot 2033, is er nu ruimte voor de inpassing van één kerncentrale. Wil je er meerdere, dan moet er uitgebreid worden."

Bouwen op kolencentrales

Van Beek adviseert het kabinet "kerncentrales neer te zetten waar nu kolencentrales staan of stonden". "Daar is per definitie ruimte op het net." Van Beek plaatst wel een kanttekening. "Het werkt niet zo en dat betekent dat wij opnieuw naar onze investeringsplannen moeten kijken."

Manon van Beek (ceo TenneT): Als kabinet meer kerncentrales wil, is uitbreiding nodig (4 oktober 2024) - Sven op 1

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie