Algemene Beschouwingen: 'Bestaansrecht is modewoord, het moet over toeslagen gaan'
- Nieuws
- Algemene Beschouwingen: 'Bestaansrecht is modewoord, het moet over toeslagen gaan'
Over één probleem wordt in Den Haag niet gesproken, vindt Pieter Klok: de toeslagen. Het gaat volgens hem te veel over geld uitdelen en te weinig over structurele oplossingen. En daarbij: "het is een vreselijk stelsel", zegt de Volkskrant-hoofdredacteur bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
'Massahysterie'
Volgens Klok gaat het deze Prinsjesdag en campagne te veel over bestaanszekerheid en dan vooral dat er geld bij moet. "Het lijkt wel mode geworden, iedereen heeft het over hetzelfde. Het lijkt wel massahysterie", zegt hij. Het kabinet is het afgelopen jaar juist erg nivellerend geweest, aldus Klok. "De ongelijkheid is afgenomen en het aantal mensen dat in armoede leeft ook."
Hij verbaast zich erover dat het toeslagenstelsel niet ter discussie lijkt te staan. Er wordt juist meer geld uitgekeerd (voor bijvoorbeeld armoedebestrijding) middels de toeslagen. "We houden het nog meer in stand. Dit is geen politiek bedrijven en het verdelen van schaarse middelen. Dit is gewoon uitdelen."
'Spannendste verkiezingen sinds 1922'
Met zoveel politieke nieuwkomers, worden dit de spannendste verkiezingen sinds 1922 denkt, hoogleraar staatsrecht Wim Voermans. Het politieke speelveld ligt open, maar er zijn wel financiële beperkingen, denkt hij.
Volgens het CPB stevenen we af op een begrotingstekort, zeker nu de rente en inflatie gestegen is. "Daar zullen we rekening mee moeten houden", zegt Voermans. "Als Nederland financieel onverstandig beweegt, hebben we daar allemaal last van."
Partijprogramma's doorrekenen
In dat kader vindt hij het zorgelijk dat een aantal partijen (SP, PvdD, BBB en BVN) hun partijprogramma niet meer laten doorrekenen door het Centraal Planbureau.
Ook de Raad van State is kritisch op de uitgaven van het kabinet en vertrekkend en demissionair premier Mark Rutte waarschuwt dat toekomstige kabinetten de hand op de knip moeten houden.
Politiek commentator Kees Boonman heeft daar nog wel een 'zij-aantekening' bij. "Als je kijkt naar onze schuldenpositie, dan hebben we er nog nooit zo goed voorgestaan. Het tekort en de schuld is laag." Volgens Boonman staan we er als Nederland helemaal niet slecht voor. "We kunnen echt nog wel wat aan in vergelijking met andere Europese landen."
Luister vandaag naar NPO Radio 1 voor alle updates rondom de Algemene Politieke beschouwingen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!