'Miljonairs veranderen de wereld niet'
- Nieuws
- 'Miljonairs veranderen de wereld niet'
"Je bent een domme man. Wie schrijft er nu een boek waarmee hij alle miljonairs van de wereld tegen zich in het harnas jaagt?" Zo verwelkomde presentator Trevor Noah vorige week schrijver Anand Giridharadas in zijn Daily Show. Het boek in kwestie heet The Winners Take All, en is sinds kort ook in Nederlandse vertaling verkrijgbaar, als Waarom De Superrijken De Wereld Niet Zullen Veranderen. Giridharadas sprak vandaag in de Tweede Kamer, op uitnodiging van SP-fractieleider Lilian Marijnissen.
Video niet beschikbaar
In De Nieuws BV schetsen Marijnissen en Lonneke Roza, adjunct assistent-professor aan de Rotterdam School of Management, een portret van de schrijver. Na een korte carrière als consultant bij McKinsey koos Ghiridharadas voor de journalistiek. Hij werkte 11 jaar voor de New York Times, en inmiddels verscheen zijn derde boek, dat in de Verenigde Staten veel stof doet opwaaien.
Liefdadigheid
Vooral zijn pleidooi tegen filantropie door extreem rijke CEO's als Bill Gates, Mark Zuckerberg en Jeff Bezos raakt een gevoelige snaar. Hij vindt dat filantropie een schaamlap is voor misdadig gedrag. Als die bedrijven gewoon belasting zouden betalen, en hun werknemers humaan zouden behandelen, was hun vrijgevigheid niet nodig, en zou de staat die taken op zich kunnen nemen, aldus de schrijver.
Roza legt uit dat in de Verenigde Staten meer dan in Nederland geldt dat wie betaalt ook bepaalt, zodat bijvoorbeeld giften aan een school hun gevolgen kunnen hebben voor het curriculum.
Belasting betalen
Marijnissen vult aan dat de situatie in Nederland op andere punten juist wèl vergelijkbaar is: "Na de Verenigde Staten, is Nederland het land met de grootste vermogensongelijkheid van de rijke westerse landen. Twee derde van ons totale vermogen is in handen van de rijkste 10% van Nederland. De gewone man, de overige 90% zeg maar, moet het met een derde doen. Dat is onverteerbaar".
Volgens de SP-voorvrouw zou er al veel gewonnen zijn als bedrijven gewoon hun belasting zouden betalen. Dan is ook in Nederland liefdadigheid niet nodig, maar kan de overheid de ongelijkheid zelf bestrijden. Roza vindt dat te kort door de bocht. Zij vindt dat de overheid niet elk probleem kan oplossen, maar dat ook de markt en de burgers daarin een rol moeten spelen.
Initiatiefwet
De SP presenteert tegelijk met de komst van Giridharadas een manifest met voorstellen om de ongelijkheid aan te pakken. In het oog springende plannen: een miljonairstax, algemene loonsverhoging en winstdeling voor werknemers in bedrijven.
Volgens Marijnissen is het niet uit te leggen dat bedrijven jarenlang winst maken, waar alleen aandeelhouders van profiteren. De partij wil winstdeling verplichten, en komt dan ook met een initiatiefwet die dat mogelijk moet maken.