'Behoud de belastingaftrek voor giften aan goede doelen'
- Nieuws
- 'Behoud de belastingaftrek voor giften aan goede doelen'
Geld geven aan goede doelen is voordelig, omdat je het van de belasting af kunt trekken. Het nieuwe kabinet wil hier echter vanaf. Belachelijk, vindt de ChristenUnie, die de handen ineenslaat met een aantal goede doelen om de plannen te dwarsbomen. "Je straft het geven van giften hiermee af en je gaat minder giften krijgen", zegt Kamerlid Pieter Grinwis in Dit is de dag.
'Behoud de belastingaftrek voor giften aan goede doelen' (1 juli 2024) - Dit is de Dag
Grinwis vindt dat de overheid, door de regeling af te schaffen, mensen dubbel laat betalen. "Samenleven begint in de samenleving bij gewone mensen en ondernemers die iets goeds voor elkaar over hebben. En als je dan je bijdrage hebt gegeven aan het algemeen belang, is het niet logisch dat de Belastingdienst er nog eens overheen komt en zegt: lever nóg maar eens een bijdrage", zegt hij.
Als je al geld aan een goed doel hebt gegeven, moet je niet alsnog belasting moeten betalen, vindt hij. Hij vreest dat goede doelen veel minder giften krijgen.
'Mensen gebruiken het niet'
Hoogleraar fiscale economie Peter Kavelaars is het oneens met Grinwis. Hij denkt dat mensen alsnog aan goede doelen blijven geven, ook zonder het belastingvoordeel. "Ik denk dat mensen nog steeds geld gaan geven. Dat komt simpelweg omdat mensen geven omdat ze een goed doel willen steunen", zegt hij. Hij wijst erop dat heel veel mensen de regeling niet kennen of hem niet gebruiken. "Dat wijst erop dat de regeling niet uitpakt hoe het bedoeld is", zegt hij.
De belastingaftrek geldt alleen voor doelen met een ANBI-status. Deze status is echter makkelijk te verkrijgen, volgens Kavelaars. Het is zelfs zo makkelijk, dat er regelmatig fraude mee wordt gepleegd. "Mensen, vooral vermogenden, richten eigen goededoelenstichtingen op. Die voldoen aan alle voorwaarden, en daar geven ze dan aan. Dus dan blijft het geld eigenlijk bij jezelf. Het gaat om grote bedragen: uit onderzoek blijkt dat ongeveer 60% van de mensen die 25 miljoen of meer bezitten zo'n stichting heeft", vertelt hij.
Grinwis vindt dit laatste geen argument. "Dit vind ik juist een reden om de controle op ANBI's te vergroten", zegt hij. De regeling helemaal afschaffen vindt hij 'de baby met het badwater weggooien.'
Meepraten over dit onderwerp? Dit kan op het platform DIT.
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.