Politiek
KRO-NCRV

'Gevolgen van slavernij werken nog steeds door op de Nederlandse Antillen'

foto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Gevolgen van slavernij werken nog steeds door op de Nederlandse Antillen'

De Nederlandse regering heeft nog steeds veel invloed op de Caribische eilanden. Bovendien zie je de negatieve gevolgen van de slavernij nog steeds terug, bijvoorbeeld in de gezondheidsproblemen van mensen. Dat moet veranderen, zegt de oud-premier van de Nederlandse Antillen, Suzy Römer bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Ze is in Nederland omdat ze vanavond een lezing geeft over Tula, leider van een grote opstand tegen de slavernij in 1795. Hij begon met 50 mensen, en op gegeven moment had hij 2.000 mensen op de been. En dat op een bevolking van 19.000 mensen. Vertaald naar de situatie in Nederland, zegt ze, kom je dan op 2 miljoenen mensen. Tula wees op de slechte omstandigheden van de slaven, maar moest dat bekopen met de dood.

Wat hij en zijn verhaal voor Römer betekent? "Dat ook wij als mensen van Afrikaanse afkomst zien dat we onze eigen helden hebben", zegt ze. "Dat geeft meer eigenwaarde." Het is volgens haar heel belangrijk om te begrijpen wat hij in de geschiedenis betekende.



Racisme in de Tweede Kamer

Tula is nog steeds een inspiratiebron voor haar. "Ik strijd nog altijd tegen de koloniale structuur van het Koninkrijk van Nederland." Ze vertelt dat de regering in Den Haag bijvoorbeeld nog steeds kan ingrijpen in het landsbestuur op de Caribische eilanden. Bovendien kunnen inwoners hun grondwet niet zelfstandig veranderen.

Onlangs boden premier Rutte en de koning hun excuses aan voor het slavernijverleden. Maar we moeten niet denken dat we er nu zijn, vindt Römer. "Zo lang er racistische tendensen zijn, en die zie je zelfs in de Tweede Kamer, zijn we er nog niet."

Sneller ziek

De gevolgen van de slavernij op de Antillen zijn nog steeds zichtbaar. Dat merkte ze als minister van gezondheid op Curaçao. "Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat veel chronische ziektes, zoals diabetes en hoge bloedruk, het gevolg zijn van de manier waarop we zijn gevoed. Daardoor is als het ware een haakje in ons DNA ontstaan. En dat maakt dat wij sneller dikker worden, en sneller suikerziekte en een hoge bloeddruk krijgen."

Mensen kennen verleden niet

Probleem is dat er geen medicijnen worden ontwikkeld, simpelweg omdat het commercieel niet interessant is voor fabrikanten denkt ze. Dat moet rechtgezet worden. Dat is de komma na die excuses van Rutte en de koning wat haar betreft. Net als dat er meer aandacht in het onderwijs moet komen voor deze geschiedenis. "Hoeveel mensen kennen de eilanden, kennen Suriname, kennen Indonesië, weten wat hun eigen historie is? Dus een deel van het herstel is ook research."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie