Oproep voor meer vrouwen in de gemeentepolitiek: 'Een goed begin'
- Nieuws
- Oproep voor meer vrouwen in de gemeentepolitiek: 'Een goed begin'
Vrouwen, ga de lokale politiek in! Die oproep doet Judith Uitermark, de minister van Binnenlandse Zaken, in aanloop naar Internationale Vrouwendag. "Deze oproep is een goed begin en nu moeten ook partijen zich hier hard voor gaan maken bij het opstellen van de kieslijst", zegt Hanneke Willemstein, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Op dit moment is ruim 35 procent van de raadsleden vrouw en dat percentage moet omhoog, vindt minister Uitermark. Volgens Willemstein blijven sommige gemeenten nu zelfs nog steken op vijf procent, dus ze is blij met de oproep. Ook Esther Renes steunt de oproep van harte, zelf is ze vijf jaar gemeenteraadslid geweest in Giessenlanden. Ze denkt vooral dat het belangrijk is dat seksisme en intimidatie moeten worden bestreden in de (lokale) politiek. "Daar ligt de oplossing."
'Oproep is onzin'
Ank de Groot-Slagter, die al 35 jaar raadslid is in Alphen aan den Rijn, is het juist totaal niet eens met de oproep. "Ik vind het onzin. Of je nou man bent of vrouw, je moet politiek gewoon leuk vinden. Je wordt toch ook geen voorzitter van een voetbalvereniging als je voetbal niet leuk vindt?"
Spraakmaker Lilian Callender heeft 6 jaar voor de VVD in de Haagse gemeenteraad gezeten en vindt dat er nu veel te weinig vrouwen zijn in gemeenteraden. Niet alleen moeten er wat haar betreft meer vrouwen op de kieslijst komen, maar moeten ze ook betere begeleiding krijgen zodra ze in de gemeenteraad zitten. "Ze worden vaak aan hun lot overgelaten. Hebben nu vaak te maken met onder andere bedreigingen." Daardoor komen ze volgens Callender wel binnen, maar stromen ze ook weer sneller uit.
Minder gekeken naar de uitstroom
Dat onderschrijft Zahra Runderkamp, zij doet onderzoek naar vrouwen in de politiek en naar de hoge uitstroom van (vrouwelijke) raadsleden. "De uitstroom is al een hele lange tijd een groot probleem. We hebben veel aandacht gehad om vrouwen te laten instromen, maar iets minder naar gekeken om ze ook te kunnen behouden." Dus daar moeten we zeker mee aan de slag volgens Runderkamp.
'Vrouwen denken beter met je mee'
Luisteraar Ram Rambaratsingh is een groot voorstander voor meer vrouwen in de (gemeente)politiek. Hij doet veel vrijwilligerswerk en heeft daarvoor vaak te maken met ambtenaren. Zijn ervaring is dat vrouwen beter naar hem luisteren als hij met een probleem komt. "Ze denken met je mee en komen met oplossingen."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!