Politiek
EO

Van Baarle (DENK): 'ChristenUnie niet een voorvechter van geloofsvrijheid'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Van Baarle (DENK): 'ChristenUnie niet een voorvechter van geloofsvrijheid'

De ChristenUnie is op bepaalde thema’s medeverantwoordelijk voor het onder druk zetten van de geloofsvrijheid. Dat vindt Tweede Kamerlid Stephan van Baarle (DENK). Hij ging met Gert Jan Segers (CU) in debat in Dit is de Dag naar aanleiding van een manifest van CU-jongerenorganisatie Perspectief en Moslimstudenten organisatie MSA.

Staat de geloofsvrijheid in Nederland onder druk?

Video niet beschikbaar

In het manifest dat de jongerenorganisaties Perspectief en MSA samen opstelden, worden christenen en moslims opgeroepen om samen te werken en samen de godsdienstvrijheid te verdedigen. Volgens CU-voorzitter Segers is het in Nederland echter nog niet zo slecht gesteld met de geloofsvrijheid. ‘Omdat we ongelooflijk veel vrijheid hebben, om een kerk te openen, om een moskee te bouwen, om gelovig te zijn en daar uiting aan te geven.’ Hij plaatst een kleine kanttekening: ‘Wat je wel merkt is dat geloof soms cultureel een minderheidsstandpunt wordt.’ ‘Dus ik vind het meer een cultureel probleem.’

Natuurlijk bondgenootschap

Wat Segers betreft is samenwerking met moslims dan ook niet per sé nodig. Er is niet overal en altijd ‘een natuurlijk bondgenootschap’ tussen moslims en christenen. ‘Soms kunnen we bondgenoten zijn en soms staan we ook tegenover elkaar.’ Als voorbeeld noemt Segers de bedreigingen aan het adres van Lale Gül, omdat zij niet langer moslim is. ‘Dan wil ik het in ieder geval voor haar opnemen’.

Van Baarle vindt dat de geloofsvrijheid wel degelijk in gevaar is, met name in de omgang met de Islam: ’Als mensen die giften doen aan een moskee als fraudeur worden aangemerkt, als de NCTV over maatschappelijke organisaties zegt: dat zijn jihadistische organisaties, dan gaat dat te ver.’ En ook bij het dragen van religieuze symbolen in publieke functies, of het dragen van een boerka, ziet Van Baarle dat de geloofsvrijheid in het geding is. Op deze twee thema’s is de Christenunie niet een voorvechter van de geloofsvrijheid’.

Vrijheid is begrensd

Volgens Segers komt dat omdat die vrijheid wel degelijk begrensd is. ‘Dit land is gebouwd op godsdienstvrijheid. Of je nou gelovig of niet-gelovig bent. Maar die vrijheid is nooit een vrijbrief om te doen en laten wat je wil’ (..) ‘Laten we alsjeblieft de vrijheid die er wel is, laten we die vieren.'

Dit is de Dag over geloofsvrijheid en meer bewegen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie