Iemand aannemen om zijn huidskleur: goed idee?
- Nieuws
- Iemand aannemen om zijn huidskleur: goed idee?
Positieve discriminatie is dé oplossing in de strijd tegen ongelijkheid, dat zegt journalist Ela Colak. In Dit is de Dag pleit Colak voor een voorkeursbehandeling voor mensen met een niet-westerse achtergrond: "De niet-westerse representatie in onze volksvertegenwoordiging is onder de maat, daar moet wat aan gebeuren."
Moeten we positieve discriminatie op de werkvloer stimuleren?
Video niet beschikbaar
Sinds de dood op George Floyd in Amerika is het debat over racisme in Nederland weer opgelaaid. Maar hoe zet je het debat om in concrete oplossingen?
Volgens Colak kan positieve discriminatie daar een handje bij helpen. Volgens haar moeten met name de politiek en de journalistiek op zoek naar mensen van een bepaalde achtergrond. "In het racisme-debat hebben we het over problemen die de zwarte gemeenschap in Nederland aangaat, maar er is bijna niemand van kleur die deze gemeenschap representeert."
Confrontatie met achtergrond
Journaliste Elif Isitman ziet niks in positieve discriminatie. "Ik wil niet de hele tijd geconfronteerd worden met het feit dat ik alleen op een bepaalde plek ben gekomen vanwege mijn huidskleur", vindt ze. Zodra je positieve discriminatie toepast, ligt het gevaar op de loer dat iemand niet om de juiste redenen wordt aangenomen, vindt ze.
Daarnaast kunnen mensen volgens Isitman ook last krijgen van een tweede 'invechtmoment': "Op het moment dat je op de werkvloer komt, beschouwen jouw collega’s je als 'de migrant die is binnengekomen omdat hij de migrant is' en niet om wat je doet."
Colak vindt dat niet belangrijk. "Ik vind het belangrijker dát mensen met een niet-westerse achtergrond binnenkomen, hoe maakt me niet uit."
Motivatie- of toevoerprobleem?
In de journalistiek is er volgens Colak sprake van een motivatieprobleem, omdat gekleurde mensen weinig rolmodellen hebben om zich aan op te trekken. Hierdoor worden ze niet gestimuleerd om iets in de mediasector te gaan doen.
Isitman denkt dat er sprake is van een 'toevoerprobleem': "Ik heb nog nooit gehoord van journalisten met kleur dat ze niet binnenkwamen vanwege hun huidskleur", zegt ze. Isitman denkt dat daar andere oorzaken aan ten grondslag liggen: "We betrekken de culturele- en sociale context van migrantengroepen niet genoeg bij deze discussie. Je ziet namelijk vaak dat Turkse- en Marokkaanse gemeenschappen geld verdienen of status verkrijgen belangrijk vinden, waardoor de journalistiek waarschijnlijk niet hun voorkeur heeft."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.