Politiek
BNNVARA

Waar hoort abortus thuis: in het strafrecht of de gezondheidszorg?

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Waar hoort abortus thuis: in het strafrecht of de gezondheidszorg?

Moet abortus uit het Wetboek van Strafrecht? Daar debatteert de Tweede Kamer vandaag over, naar aanleiding van het burgerinitiatief dat BNNVARA en het Humanistisch verbond indiende. De indieners pleiten ervoor abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen. CDA-Tweede Kamerlid Hilde Palland-Mulder is het daar niet mee eens, zegt ze in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Politiek redacteur van De Nieuws BV, Anna Pleijsier, legt uit dat het burgerinitiatief niet gaat om de vraag of iemand voor of tegen abortus is, maar of abortus thuishoort in het Wetboek van Strafrecht. "Omdat abortus daarin staat is het wettelijk gezien een misdrijf, tenzij aan bepaalde regels gehouden wordt."

Die regels zijn dat een abortus alleen door een arts met vergunning uitgevoerd mag worden en niet na 24 weken. "Het doel van het voorstel is om abortus als gezondheidszorg te zien en niet als strafrecht." Volgens Pleijsier is het een principiële kwestie: hoort abortus thuis in het strafrecht of in de gezondheidszorg?

CDA-Kamerlid tegen

Palland-Mulder is geen voorstander van dit burgerinitiatief. Volgens het CDA-Kamerlid wordt de vrouw die abortus ondergaat namelijk niet betrokken in het strafrecht. "In het strafrecht is het geregeld dat op het moment dat ongeboren leven wordt beëindigd door een derde, een behandelaar, dat dat zorgvuldig moet gebeuren." Palland-Mulder zegt dat als het abortusproces volgens de regels verloopt, het niet strafbaar is. Abortus uit het Wetboek van Strafecht halen is volgens haar daarom ook geen goed idee. "Het beschermt de vrouw tegen illegale abortuspraktijken en onzorgvuldig handelen."

Voorgaand aan het gesprek sprak Pleijsier ook GroenLinks-Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet, voorstander van het burgerinitiatief. Ellemeet: "Als je met abortusartsen spreekt, hoor je dat zij zich weggezet voelen als een aparte beroepsgroep in negatieve zin."

Het GroenLinks-Kamerlid zegt dat er een taboe ligt op de abortuszorg en dat naast vrouwen, ook artsen er in de dagelijkse praktijk last van hebben. "Je kan het niet los zien van het feit dat het in eerste instantie iets is waar je strafrechtelijk voor vervolgd wordt", aldus Ellemeet.

Palland-Mulder herkent deze signalen niet van artsen die zij spreekt. "Er heeft twee keer een wetsevaluatie plaats gevonden met actoren uit de sector, daaruit komt niet naar voren dat dit een probleem is." Volgens het CDA-Kamerlid vindt de sector de wet juist een belangrijk anker waar we zorgvuldig mee om moeten gaan.

Initiatiefwet

De Tweede Kamer zit nu midden in het debat en volgens Pleijsier wordt het nog spannend of het burgerinitiatief het gaat halen. Kamerlid Ellemeet is al langer bezig met een initiatiefwet, zegt Pleijsier. Dus mocht het burgerinitiatief er niet doorheen komen, dan misschien wel de initiatiefwet. "Het laatste woord is er nog niet over gezegd", aldus Pleijsier.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie