Cultuur & Media
BNNVARA

Abortus uit het Wetboek van Strafrecht: BNNVARA en Humanistisch Verbond komen in actie

foto: BNNVARAfoto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Abortus uit het Wetboek van Strafrecht: BNNVARA en Humanistisch Verbond komen in actie

Abortus is geen misdaad. Het staat daarom volledig onterecht in het Wetboek van Strafrecht. Dat vinden BNNVARA en het Humanistisch verbond en daarom zijn zij een actie gestart om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te krijgen. "Het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat dit geen recht is wat je hebt in Nederland, maar dat het 'tenzij' is", zegt PvdA-Europarlementariër Vera Tax in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Om het burgerinitiatief in te dienen bij de Tweede Kamer zijn 40.000 handtekeningen nodig, "zodat zij er verplicht over gaan praten", legt presentator Dzifa Kusenuh uit. "En de teller staat inmiddels op 69.000 handtekeningen. Echt ongelofelijk. Maar het betekent niet dat we niemand meer nodig hebben om te tekenen, want hoe meer handtekeningen, hoe sterker we staan."

Dat BNNVARA en Het Humanistisch Verbond de actie zijn gestart, stemt de PvdA gelukkig. De partij zou namelijk graag zien dat abortus uit het Wetboek van Strafrecht wordt gehaald. "Dit is één van de zaken die wij graag willen veranderen. Dan helpt deze actie heel erg", Tax. "Zeker in een democratie is het belangrijk dat mensen het ondersteunen en belangrijk vinden."

Abortus uit Wetboek van Strafrecht

Maar als de PvdA het belangrijk vindt om abortus uit het Wetboek van Strafrecht te halen, waarom is dat dan nog niet gebeurd? "Omdat het heel moeilijk is", antwoordt Tax. "Daar moet je ook een politieke meerderheid voor hebben. Ook in Nederland zijn er tegenstanders van. We maken al stappen in positieve zin vooruit, daarin zou dit een volgende stap kunnen zijn."

Zolang abortus in het Wetboek van Strafrecht staat, is het 'een crimineel feit, tenzij', legt Kusenuh uit. "Terwijl wij vinden dat het zou moeten zijn: het is een recht behalve als het niet op de juiste manier wordt uitgevoerd."

In Nederland zijn we het al heel lang gewend dat abortus op deze plek in de wet staat. "In feite, zou je kunnen zeggen, is er niets aan de hand, want als je een veilige abortus wil, dan kan dat in Nederland", vult Tax aan. "Maar als je verder kijkt dan Nederland, in de EU en in de VS, daar zie je dat die wetgeving onder druk staat."

Europees recht

Zo is afgelopen zomer Roe v. Wade teruggedraaid door de Amerikaanse Supreme Court. "Je ziet dat de mensen die dit terugdraaien, dit op juridische wijze doen", zegt Tax. "Dus niet zozeer politiek, want de meerderheid in de VS wil helemaal niet het terugdraaien van abortus. Maar het wordt op juridische wijze aangevochten en daarom is dit ook een extra risico om de wetgeving in Nederland."

Op dit moment mag elk land in Europa zelf de wetgeving rondom abortus bepalen. Tax zet zich in om dit te laten opnemen in het handwetboek voor de fundamentele rechten van Europa. "Je ziet vaak dat abortus politiek gebruikt wordt", zegt Tax. En juist daarom wil zij graag dat het een Europees fundamenteel recht wordt.

Teken het burgerinitiatief

Kusenuh legt uit dat het burgerinitiatief nu kan worden ingeleverd en dat het dan verplicht in de Tweede Kamer besproken moet worden. De grote vraag is: wat gaat dat dan opleveren? Tax: "Daarvoor moeten we het debat afwachten. Maar het is belangrijk dat mensen zich realiseren dat dit geen recht is wat je hebt in Nederland, maar dat het 'tenzij' is. En als we het met z'n allen belangrijk vinden dat zelfbeschikking van mensen die zwanger zijn goed is, dan moeten we dit als een recht gaan zien."

Wil jij ook de petitie tekenen? Dat kan hier.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie