Politiek
BNNVARA

'Polarisatie ligt aan politici en media die dat uitdragen: mensen willen rust en zekerheid'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Polarisatie ligt aan politici en media die dat uitdragen: mensen willen rust en zekerheid'

Leven wij in een gepolariseerd land? Volgens communicatiestrateeg Marc Oosterhout is dat niet per se waar. "Polarisering is iets van de politiek zelf en de media die dat uitdragen, maar niet van het land. Mensen willen rust en zekerheid", zegt hij in De Nieuws BV.

Week van Kee: Zijn de grote middenpartijen verleden tijd? - De Nieuws BV Politiek

"Er is geen gepolariseerde samenleving", aldus Oosterhout. Polarisatie is namelijk volgens hem iets van politici zelf en bovendien wordt het door media uitgedragen. "Mensen willen rust en zekerheid (...) Die willen horen het is goed, het gaat goed, en ik kan rustig gaan slapen, als ik het heel simpel zeg."

Polarisatie en peilingen

Maar, de peilingen wijzen toch op een verdeelde samenleving, zou je zeggen. De hoogtijdagen van de grote middenpartijen lijken verleden tijd en aan de randen van die partijen wordt wat afgesnoept. Kortom: naar mate er meer zetels naar partijen gaan die ver uit elkaar liggen, werkt dat niet polarisatie in de hand? "We moeten uiteindelijk kijken wat er tijdens de (Provinciale Staten .red) verkiezingen gebeurt", zegt Oosterhout.

Een kwestie van vertrouwen

Daarnaast is het ook een vertrouwenskwestie. Veel mensen zijn hun vertrouwen in de overheid en de partijen die al jaren regeren verloren. Hoe kan dat hersteld worden? Het antwoord van Oosterhout is eigenlijk simpel: "Door rust en zekerheid uit te stralen. Dus niet door de hele tijd te polariseren, maar door het grote midden te laten horen."

Oosterhout: "Je moet terug naar de basis. Waarvoor heb je de politiek? Die is er om problemen op te lossen. Dat is eigenlijk zekerheid aan mensen geven, dat die problemen ook opgelost worden. Daar moet je je op focussen. Dat zijn maar een paar stromingen." Maar met de hoeveelheid partijen in de Tweede Kamer lijkt de keuze niet meer zo helder.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

20 fracties en maar enkele stromingen

Want, met 20 fracties in de Tweede Kamer is er meer keuze dan ooit. Zijn die grote middenpartijen definitief verleden tijd? "Eigenlijk als je de politiek in kaart brengt, zijn er niet zoveel stromingen. De rest zijn allemaal niche partijen die voortbouwen op een stroming die al bestaat. In wezen is er niet zoveel te kiezen, maar er wordt gedaan alsof er veel te kiezen is", aldus Oosterhout. Bijvoorbeeld: een verschil tussen Partij voor de Dieren en GroenLinks is moeilijk te vinden. En ook bij partijprogramma's van GroenLinks en PvdA zijn veel gelijkenissen te vinden.

Video niet beschikbaar

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie