Politiek
NOS

Xander van der Wulp en Joost Vullings schreven 'Het jaar van Caroline, Pieter en Geert'

foto: NOS Met het Oog op Morgenfoto: NOS Met het Oog op Morgen
  1. Nieuwschevron right
  2. Xander van der Wulp en Joost Vullings schreven 'Het jaar van Caroline, Pieter en Geert'

Joost Vullings en Xander van der Wulp maken met hun podcast De Stemming van Vullings en Van der Wulp samen één van de best beluisterde politieke podcasts van Nederland. Afgelopen jaar zijn ze samen aan het schrijven geslagen, met als resultaat het vandaag uitgekomen boek Het jaar van Caroline, Pieter en Geert. Aan Chris Kijne vertellen ze in NOS Met het Oog op Morgen hoe ze het afgelopen jaar beleefd hebben.

Video niet beschikbaar

Ongelooflijk jaar

Het boek neemt de lezer in sneltreinvaart mee langs het afgelopen jaar en de periode daarvoor, die het einde van het tijdperk Rutte inluidde. "Het is een jaar geweest waarin het eigenlijk ongelooflijk is wat we allemaal meegemaakt hebben", vertelt Van der Wulp. "En daarom hielp het onszelf ook wel om een boek te schrijven. Je weet vaak al niet meer wat je twee weken geleden aan het doen was, laat staan een jaar geleden, en in dit jaar is er zoveel gebeurd."

Dat beaamt Joost Vullings "Je ziet nog scherper hoe dicht gebeurtenissen op elkaar zaten afgelopen jaar. Bijvoorbeeld het mislukken van het landbouwakkoord, wat natuurlijk best wel een een klap was voor het kabinet. Terwijl datzelfde kabinet de week erna viel."

'Epifaan' moment

"Of bijvoorbeeld Ruttes 'epifane' moment", gaat Van der Wulp verder: "Als je dan die hele reconstructie maakt vanaf de overwinning van Caroline van der Plas bij de Statenverkiezingen in het voorjaar, dan is het gewoon 100 procent zeker dat Rutte bewust de stekker uit het kabinet heeft getrokken met migratie als thema en gedacht heeft: mijn tijd is geweest. Dat heeft hij niet in één weekend bepaald."

Aan het eind van het boek wijden de twee nog een hoofdstuk aan de nieuwe premier Dick Schoof. De voorspelling: komend jaar wordt het jaar van Schoof. "Die man krijgt natuurlijk een ongelooflijke taak. We hebben geen idee wat hem te wachten staat. Want hoe gaan die vier partijleiders vanuit de Kamer hem bestoken? En hoe gaan die andere ministers, die ook hun eigen partij profiel omhoog moeten houden, hem helpen?"

Ster advertentie
Ster advertentie