Politiek
WNL

Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: 'Balen dat voetbalsupporters de dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter Nederlandse Politiebond over stakingen: 'Balen dat voetbalsupporters de dupe zijn, maar Schoof kan me nu bellen'

Voorzitter van de Nederlandse Politiebond Nine Kooiman haalt in het WNL-programma Het Misdaadbureau uit naar minister-president Dick Schoof over de vroegpensioenregeling. "We hebben al een mooi vroegpensioen en dat pakt hij nu af. Als hij geen telefoonstoring heeft, kan hij me nu bellen en de vakbonden gelijk geven. Dan stoppen wij met de werkonderbrekingen."

De Nederlandse Politiebond werkt samen met de vakbonden VNO-NCW, MKB-Nederland en FNV voor een beter vroegpensioen, die in 2025 dreigt te verdwijnen. Kooiman ziet dat er reuring ontstaat binnen het kabinet over de kwestie en zag een geïrriteerde Schoof. Volgens de minister-president is er een reëel aanbod voor een regeling gedaan, maar daar is Kooiman het niet mee eens. "Er is alleen mondeling overleg geweest. Het is flauw van Schoof om te zeggen dat er een bod is gedaan."

De politie voert al maanden actie voor een betere vroegpensioenregeling, waaronder door te staken tijdens voetbalwedstrijden. Een goede regeling is van essentieel belang, aldus Kooiman. "Agenten staan letterlijk bakstenen te koppen en explosieven te ontwijken", noemt ze een aantal voorbeelden. "Het laat zien hoe zwaar politiewerk is. Daarom is deze regeling zo belangrijk."

Het Misdaadbureau: BONUS Opnieuw staakt de politie: ‘Wij balen dat supporters de dupe zijn, maar de premier kan dit met één belletje regelen’ - Het Misdaadbureau

'Sympathie voor stakingen'

De sympathie voor de politiestakingen rondom voetbalwedstrijden ligt nog hoog, zegt Kooiman. "Ik ben erg blij met de support die wij krijgen. Voetbalsupporters zeggen zelf ook dat het waanzin is dat zoveel inzet nodig is."

Door de aangekondigde staking zijn op 15 september geen agenten aanwezig tijdens de risicowedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht in de Johan Cruyff Arena. Er is veel ophef ontstaan onder voetbalsupporters, omdat zij zich het slachtoffer voelen van een intern probleem binnen de politie.

Maar zolang deze regeling er niet is, gaan de stakingen gewoon door, waaronder tijdens de wedstrijd Ajax - FC Utrecht. De bestuurlijke driehoek van Amsterdam (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) neemt begin volgende week een besluit over het wel of niet laten doorgaan van de wedstrijd.

Het speelschema van de Eredivisie dreigt door de stakingen in de knel te komen, na de eerder gestaakte Klassieker tussen Ajax en Feyenoord. "Wij balen er natuurlijk ook van dat dit nodig is", onderstreept Kooiman. "De goedwillende supporters willen we niet benadelen, maar het feit dat een wedstrijd vervolgens wordt gestaakt zegt ook dat politiewerk zwaar is."

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Ster advertentie
Ster advertentie