Politiek
EO

Oud-voorzitter CU Flevoland: 'PVV laten meedoen maakt die partij normaler'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oud-voorzitter CU Flevoland: 'PVV laten meedoen maakt die partij normaler'

De ChristenUnie is intern sterk gedeeld over de stap van de Flevolandse afdeling van de partij om in een coalitie met de PVV te stappen. Voormalig afdelingsvoorzitter Hildebrand Bijleveld vindt het een goede stap: "Insluiten is neutraliseren, uitsluiten is radicaliseren", zegt hij in Dit is de Dag. Volgens hem gaan "de scherpe randjes" van de PVV af doordat ze compromissen moeten sluiten met andere partijen.

Vrijdag presenteerde vijf partijen een coalitieakkoord in Flevoland. Naast ChristenUnie en PVV zijn dat BBB, de VVD en de SGP. Op de foto zijn de vijf nieuwe Gedeputeerden te zien.

Samenwerking ChristenUnie en PVV in coalitie Flevoland: principieel onverdedigbaar?

Video niet beschikbaar

Binnen de partij zijn veel mensen niet blij met de stap. Nathanaël Post, bijvoorbeeld, de voorzitter van ChristenUnie-jongerenvereniging Perspectief. "De PVV respecteert de vrijheid van godsdienst niet en daar staan wij juist voor als christelijke partij", zegt Post.

In het coalitieakkoord staat echter dat iedereen mag geloven wat hij of zij wil, zegt Bijleveld. Hij zit dit als een voorbeeld van die scherpe randjes die de PVV nu moet loslaten. Post is er niet zeker van dat dit zo gaat blijven: "Als Geert Wilders aan de lijn hangt en zegt: we gaan geen migranten opnemen en jullie gaan ervoor zorgen, zijn ze dan ook nog zo standvastig?" Hij wijst op het verleden van de PVV als het gaat om het weglopen van coalitieakkoorden, wat onder andere gebeurde in het eerste kabinet-Rutte.

45 procent stemt populistisch rechts

Volgens Bijleveld is Flevoland een "lastige politieke arena": "45 Procent stemt op populistisch rechtse partijen. Dat komt omdat heel veel arme mensen uit Amsterdam in Almere of Lelystad zijn gaan wonen. En het komt ook omdat de landelijke ChristenUnie, CDA en VVD wat progressiever zijn geworden waardoor traditionele dorpen als Urk zijn afgehaakt. Daardoor hebben we een heel rechts-radicale provincie gekregen en daar moeten we mee dealen.”

Bijleveld denkt dat de PVV erbij betrekken ervoor kan zorgen dat “ongehoorden” zich weer gehoord voelen. "Stel dat het lukt, de PVV een normalere partij te laten worden, dan is dat toch iets positiefs?"

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie