Partij voor de Dieren wil 75 procent minder vee: 'Is goed voor voedselzekerheid'
- Nieuws
- Partij voor de Dieren wil 75 procent minder vee: 'Is goed voor voedselzekerheid'
Om de voedselzekerheid van de Europese Unie te garanderen, moet de veestapel flink krimpen. Dat wil de Partij voor de Dieren. Dat klinkt tegenstrijdig, maar dat is het niet, zegt lijsttrekker Anja Hazekamp in Geld of je leven. "Veeteelt is heel ineffiicënt: voor 1 kilo vlees zijn vele kilo’s plantaardig voedsel nodig."
Hazekamp ging in het programma in debat met Bart Millenaar, kandidaat-Europarlementariër voor de VVD.
Europese verkiezingen: hoe kunnen we voedsel duurzaam, gezond en veilig produceren? (5 juni 2024) - Geld of je leven
Volgens Hazekamp moet er op het land waar al dat vee nu staat, plantaardig voedsel voor menselijke consumptie worden gemaakt, zodat er meer voedsel over blijft. "Bovendien is al dat vee houden heel slecht voor het milieu en draagt het bij aan verlies van biodiversiteit", zegt zij.
Millenaar is het oneens met Hazekamp. "Dieren kunnen juist producten die wij niet kunnen verteren – zoals afvalstromen uit de voedselindustrie – omzetten naar hoogwaardige dierlijke eiwitten, die goed in ons dieet passen", vertelt hij. Door Europese regels is dit soort kringloop echter vaak moeilijk, zegt hij.
De nummer 7 van de VVD Millenaar groeide zelf op op een melkveeboerderij. "Als ik groene stappen wilde zetten, liep ik juist tegen Europese regelgeving aan. Veel boeren willen minder kunstmest gebruiken, dus de mest van hun eigen dieren gebruiken, maar dat mag niet van Europese regels."
Import uit Zuid-Amerika
Hazekamp wijst erop dat veel veevoer wordt geïmporteerd uit Zuid-Amerika. Soja, bijvoorbeeld. "Als wij zeggen 'de amazone staat in brand' denken er niet aan dat dat komt omdat wij onze honger naar rundvlees willen stillen."
Millenaar erkent dat, maar hij wil graag associatieverdragen met Zuid-Amerikaanse landen sluiten zodat de standaarden daar hoger worden. "Dat is lang een ondergeschoven kindje geweest", vindt hij. Hazekamp gelooft daar niet in, want bij eerdere verdragen gebeurde dat ook niet.
Subsidies
Een groot deel van de Europese begroting gaat naar landbouw. Over dit onderwerp zijn de VVD en Partij voor de Dieren het eigenlijk best eens. "Het gaat veel te veel over oppervlakte. Het zet niet aan tot verduurzaming", vindt Millenaar. Hazekamp vindt vooral dat multinationals te veel geld krijgen: "Die sturen de boeren de verkeerde kant op!"