Verticale landbouw: de toekomst van voedselproductie in Nederland?
- Nieuws
- Verticale landbouw: de toekomst van voedselproductie in Nederland?
Verticale landbouw zou de landbouwvorm van de toekomst moeten zijn. Toch zijn er in Nederland momenteel nog maar twee 'vertical farms' actief. Waarom komt deze innovatieve vorm van landbouw zo moeilijk van de grond? Laura van der Kreeke, werkzaam bij vertical farm Growy, en Leo Marcelis, hoogleraar Tuinbouw en Productfysiologie aan Wageningen University & Research, bespreken de situatie in het radioprogramma De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
De groeiende wereldbevolking, de klimaatverandering en de afnemende biodiversiteit maken een omslag in de landbouw noodzakelijk, meldt een studie van Deloitte over duurzame landbouw. Verticale landbouw lijkt hiervoor een veelbelovende oplossing, maar de hoge energiekosten maken het onaantrekkelijk voor bedrijven om erin te investeren. Toch heeft farmbedrijf Growy een manier gevonden om dit probleem aan te pakken.
Gelaagd systeem
Verticale landbouw maakt gebruik van gelaagde systemen, waarbij planten verticaal worden gestapeld. Dit staat in contrast met de uitgestrekte, vlakke landbouwgronden die in traditionele landbouw worden gebruikt. Het voordeel van deze aanpak is dat boeren hun voedselproductie kunnen maximaliseren en tegelijkertijd hulpbronnen besparen.
Bij Growy vindt de teelt binnenshuis plaats, met LED-verlichting in plaats van natuurlijk licht. Leo Marcelis werkt samen met Growy en onderzoekt de mogelijkheden: "Bij verticale landbouw heb je als farmer alles zelf in de hand, dus ook het licht, de kleur van het licht en de temperatuur. Het is een gecontroleerde teelt, dus we weten precies wat we gaan produceren, hoeveel kilogram en van welke kwaliteit het is. Ook kunnen we het dicht bij de consument telen."
Hoge kosten
Energieverbruik vormt een van de grootste uitdagingen bij verticale landbouw, vanwege de vele lampen die nodig zijn voor de groei van de planten. Toch slaagt Growy erin om vanaf januari betaalbare producten in supermarkten te verkopen. Laura van der Kreeke legt uit hoe het bedrijf grondstoffen bespaart door het proces nauwkeurig af te stemmen op wat de planten nodig hebben: "Aan het begin van de groeifase geven we bijvoorbeeld minder licht en water, en aan het einde geven we juist meer om smaak en houdbaarheid te winnen."
Ook heeft Growy zijn arbeidsproces volledig geautomatiseerd. Van der Kreeke vertelt: "Ik stuur de robots aan en lees de grafieken en cijfers die weer terugkomen vanuit de robots. We hoeven zelf niet na te denken wanneer we de planten water moeten geven." Bovendien maakt het bedrijf gebruik van zonnepanelen op het pand.
Focus op Azië
In Nederland staat verticale landbouw nauwelijks op de politieke agenda, stelt Van der Kreeke: "Het klimaat om een bedrijf te beginnen in Nederland is niet altijd even goed," lacht ze. "We hebben ook een farm in Singapore; daar krijg je juist zoveel overheidssteun dat je er van schrikt als Nederlander." Binnen Azië ziet vooral Van der Kreeke de grootste kansen, omdat ruimtegebrek er een groot probleem is: "Als je daar iets innovatiefs, duurzaams en goeds wilt doen voor het land, is alle hulp er aanwezig."