Waarom doet links het zo slecht in de peilingen? 'Nog geen 50 zetels, dat is verbijsterend'
- Nieuws
- Waarom doet links het zo slecht in de peilingen? 'Nog geen 50 zetels, dat is verbijsterend'
Het is opvallend dat linkse partijen het erg slecht doen in de peilingen, zegt de hoofdredacteur van het Nieuw Israëlitisch Weekblad, Esther Voet, in WNL Opiniemakers. "Links staat op een behoorlijk verlies, terwijl ze als oppositiepartijen het nodige zouden kunnen doen." In totaal hebben de linkse partijen nog geen 50 zetels, als D66 wordt meegerekend. "Ik vind dat verbijsterend", zegt Voet.
'Nog geen 50 zetels, dat is verbijsterend'
Video niet beschikbaar
PvdA-Europarlementariër Paul Tang ziet dat veel partijen naar de linkerkant opschuiven. "Bijvoorbeeld in de discussie over het hoger minimumloon en de doorgeschoten marktwerking. Veel onderwerpen die ik links zou vinden worden overgenomen door partijen aan de rechterkant. Je ziet het hele debat naar links schuiven."
Charismatische leider
Volgens publicist Aylin Bilic heeft links al decennia een groot probleem. "Twintig jaar lang is er niet echt een verhaal op links. Er zijn best veel linkse partijen, waarom niet één of twee? Sinds het vertrek van Pechtold en Marijnissen heb je niet echt een charismatische leider."
Ook wat betreft thema's laten linkse partijen kansen liggen, ziet Bilic. "Je ziet dat mensen Europa wat minder interesseert." Linkse partijen richten zich volgens haar teveel op zaken zoals genderneutraliteit en andere identitaire thema's, in plaats van sociaal-economische vraagstukken.
Linkse spagaat rondom islam
Bilic was blij verrast toen PvdA-leider Lodewijk Asscher als een van de eerste stellig reageerde na de moord op de Franse docent Samuel Paty. "Ik vind de spagaat van links rondom de islam moeilijk. Asscher ging echt naar voren, dat is mooi. Maar vervolgens zie je alleen Marcouch overal in de media. Je mist op links echt een charismatische leider die daadwerkelijk deze onderwerpen aansnijdt."
Bilic ziet daardoor PvdA-stemmers die hun heil zoeken bij rechtse partijen. "Ik spreek nog steeds mensen die PvdA hebben gestemd en richting FVD en PVV zijn gegaan, puur door sociaal-economische vraagstukken. Die komen onvoldoende aan bod. Kennelijk is er een onherkenbaarheid in de politiek waardoor ze hun eigen onderwerpen niet vertaald zien in het grote verhaal."