Politiek
Turkse en Marokkaanse Nederlanders oververtegenwoordigd in de politiek
- Nieuws
- Turkse en Marokkaanse Nederlanders oververtegenwoordigd in de politiek
Politici met een migratieachtergrond zijn ondervertegenwoordigd, maar minder dan doorgaans wordt gedacht. Turkse en Marokkaanse Nederlanders zijn zelfs oververtegenwoordigd, blijkt uit promotie-onderzoek van jonge doctor Roos van der Zwan.
Video niet beschikbaar
Van der Zwan onderzocht zowel de kandidatenlijsten voor de Tweede Kamerverkiezing in 2012 als Kamerleden. Van alle 647 kandidaten hadden 77 een migratieachtergrond. Bijna twaalf procent.
Scheef
Onder alle zittende Tweede Kamerleden was het ook twaalf procent. In de gehele bevolking is het aandeel Nederlanders met een migratiegrond zestien procent. Zij zijn daarmee enigszins ondervertegenwoordigd.
Die vertegenwoordiging is echter scheef verdeeld. De migrantengroepen die het vaakst onderwerp van debat zijn in de media en de politiek, Turkse en Marokkaanse Nederlanders, blijken
Vergelijking
In vergelijking met andere landen doet Nederland het toch al tijden vrij goed wat betreft etnische diversiteit in de politiek. Waar in Nederland in 2006 elf procent van van de Kamerleden een niet-westerse achtergrond had, was dat in Frankrijk (2007) 0,7 procent en in Duitsland (2009) slechts 0,8 procent, blijkt uit eerder onderzoek.
In dr Kelder en Co verdedigt jonge doctor Van der Zwan haar onderzoeksconclusies over de etnische diversiteit in de politiek, maar ook over de stemvoorkeuren van kiezers met een migratie-achtergrond.
Jonge doctor Roos van der Zwan
Ster advertentie
Ster advertentie
Gerelateerd
SpraakmakersKRO-NCRV
Btw-verhoging op media en cultuur 'geen goed idee': 'Dit is de boel besodemieteren'Sven op 1WNL
Nieuwe 'Stop the Steal' in de maak bij verlies Trump? 'Alles ligt klaar'SpraakmakersKRO-NCRV
Amerikaanse raketten doorslaggevend in oorlog Oekraïne? 'Poetin kan zich geen escalatie veroorloven'NOS Radio 1 JournaalNOS
Kabinetscrisis afgewend: Achahbar stapt op, andere NSC-bewindslieden blijven