Minister Yeşilgöz: ook boa’s moeten boete voor straatintimidatie kunnen uitschrijven
- Nieuws
- Minister Yeşilgöz: ook boa’s moeten boete voor straatintimidatie kunnen uitschrijven
Niet alleen politieagenten, ook boa’s moeten boetes uit kunnen schrijven aan daders van straatintimidatie. Dat zegt minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz tegen Het Misdaadbureau van Omroep WNL.
Binnenkort bespreekt de Tweede Kamer het wetsvoorstel van de Justitieminister waarin straatintimidatie wordt verboden. Boetes kunnen oplopen tot maximaal 9000 euro. Zorgen zijn er over de handhaafbaarheid van de wet. Zo zegt de Rotterdamse wethouder Vincent Karremans: "Met alleen politiecapaciteit gaan we het niet redden." Karremans hoopt dat ook boa’s de mogelijkheid krijgen om daders niet alleen aan te spreken, maar eventueel ook op de bon te kunnen slingeren.
Minister Yeşilgöz is het daarmee eens. "Gemeenten zoals Rotterdam willen de ruimte krijgen om te kijken hoe we boa’s in kunnen zetten. Daarom gaan we met pilots kijken hoe we handhavers een belangrijke rol kunnen geven. Ze kunnen nu mensen aanspreken op hun gedrag en ik wil heel graag dat ze ook die laatste stap kunnen zetten als ze tegenover een dader staan."
Landelijke meld-app
Ook hoopt minister Yeşilgöz op termijn een landelijke meld-app te realiseren. Momenteel hebben sommige gemeenten wel een eigen meldpunt waar je straatintimidatie kunt melden, maar andere gemeenten niet. Om een eind te maken aan de wildgroei lijkt het de Justitieminister een goed plan om naar een landelijke meld-app toe te werken. "Het lijkt mij goed te kijken hoe je het best kunt bundelen, zodat er één plek is waarvan iedereen weet waar ‘ie naartoe moet, laagdrempelig."
Onderzoek naar daders
Eerder pleitte VVD-Kamerlid Hatte van der Woude in het NPO Radio 1-programma WNL in de Kantine voor een onderzoek naar wie de daders zijn. Ze duidt daarmee op de culturele afkomst van de mannen die vrouwen intimideren, maar ook op hun geloof en hoe iemands gezinssituatie vroeger was. Ook minister Yeşilgöz wil de daders nog beter in beeld krijgen. "Als je weet wie de daders zijn, is een gerichte aanpak mogelijk. Zodra de wet er is, kunnen we hopelijk een beter beeld krijgen en kijken of we een patroon zien in de daders."
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.