Eerdere vrijlating gevangenen 'beloning voor criminelen'? 'Samenleving betaalt de prijs'
- Nieuws
- Eerdere vrijlating gevangenen 'beloning voor criminelen'? 'Samenleving betaalt de prijs'
De Nederlandse gevangenissen zitten vol. Om de nodige ruimte te creëren, wil staatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid (PVV) gevangenen vanaf deze week drie dagen eerder vrijlaten. "Criminelen worden beloond", zegt Nine Kooiman, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, bij Spraakmakers.
De eerdere vrijlating van gedetineerden straks haaks op de verkiezingsbelofte van Coenradie's partij PVV. De Raad van de Rechtsstaat vindt het een "zorgwekkende" ontwikkeling. "Op dit moment heb ik echt geen andere keus, met pijn in m'n hart", reageert Coenradie. "De gereedschapskist is leeg."
Straffen op maat
Arrestanten die een straf opgelegd hebben gekregen van één week of gevangen die ook tbs opgelegd hebben gekregen, komen niet drie dagen eerder vrij, verduidelijkt Coenradie. Verder is er werk aan de winkel, stelt de staatssecretaris. Daarom moet ook de rechter andere "straffen op maat" kunnen opleggen, zoals een enkelband als hoofdstraf.
Schaarste
"Het is code zwart", gaat Coenradie verder. De afgelopen 10 jaar zijn er 25 gevangenissen gesloten en is er dus ook personeel verloren gegaan. "Dat krijgen we niet zomaar terug", zegt de staatssecretaris. "De middelen zijn erg schaars in Den Haag om dit aan te pakken. We hebben al gekeken hoe we de gevangenissen kunnen versoberen."
Sinterklaascadeautje voor criminelen
Nine Kooiman, de voorzitter van de Nederlandse Politiebond, omschrijft de nieuwe maatregel als een "Sinterklaascadeautje voor criminelen" en vergelijkt het met het bordspel Monopoly. "Criminelen worden beloond", aldus Kooiman. De voorzitter van de Politiebond stelt ook dat het oneerlijk is voor het werk van de politie, die "eindeloos veel werk steken" in deze zaken.
Alternatief
"Goedkoop is duurkoop en de samenleving betaalt de prijs", zegt Kooiman. Rechter Jacco Janssen vertelt dat een straf niet zomaar wordt opgelegd. "Als we dat doen, vinden we ook dat dat moet en is er geen alternatief." Bovendien zou het een "korting" zijn op iemands gevangenisstraf.
Strafpalet
Tegelijkertijd hoopt Janssen dat het "palet" aan strafmogelijkheden wordt uitgebreid. "Dan hebben we meer keuzes. Dat is een oplossing voor de langere toekomst." Zo denkt ook Janssen aan elektronische detentie door middel van enkelbanden. "Misschien dat de politiek daarover gaat nadenken."
Cynisch
De nieuwe maatregel is een "slecht signaal", vindt Derk Boswijk, Tweede Kamerlid namens het CDA. "Het cynische aan dit verhaal is dat we een coalitie hebben die langer wil straffen en mensen vaker willen opsluiten. Maar andere alternatieven willen ze een verbod op, terwijl er al een cellen- en personeelstekort is."
"70 procent van de mensen in de gevangenis zijn geen criminelen maar losers, mensen die verkeerde besluiten hebben genomen", gaat Boswijk verder. "De rechter moet de kans krijgen om iemand een taakstraf te geven met enkelband. Dat levert heel veel capaciteit aan celruimte op. Maar dat vindt de coalitie te soft."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!