Cultuur & Media
NOS

Topscheepsarchitect Gerard Dijkstra: 'De natuurwetten veranderen niet, het zijn beperkingen, maar ook mogelijkheden'

foto: Hollandia
  1. Nieuwschevron right
  2. Topscheepsarchitect Gerard Dijkstra: 'De natuurwetten veranderen niet, het zijn beperkingen, maar ook mogelijkheden'

Gerard Dijkstra begon met zeilen en groeide uit tot de meester in het ontwerpen en bouwen van zeiljachten. Internationaal is hij beroemd om zijn creaties en dat werd in 2022 bekroond met de 'Lifetime Achievement Award'. Over zijn leven op zee en aan wal is te lezen in de nieuwe biografie die is geschreven over zijn leven.

Video niet beschikbaar

De 80-jarige Dijkstra staat nog dagelijks te klussen aan zijn schepen. Hij begon ooit als solozeiler en charterschipper, maar verzamelde met de jaren een scheepsbouwkundig team om zich heen. Hij ontwierp maar liefst 150 werkschepen, maar ook zeilboten waar hij wedstrijden mee voer. Zijn veelzijdige ontwerpen en gedrevenheid in het vak worden door menig scheepsliefhebber gevierd.

Ontwerpen

Hoe kinderen bootjes tekenen, verschilt niet gek veel met een tekening van een superjacht. Dijkstra: "Een zeilboot heeft een kiel, een mast, zeilen en een romp om te drijven, dus dat blijft hetzelfde. Met de nieuwe materialen die ontwikkeld zijn, kan je veel meer dingen uitvoeren die je als ideeën in je hoofd hebt zitten wat vroeger niet mogelijk was." Zo ontwierp hij een roterende mast voor een superjacht. In zijn carrière van vijf decennia bleven sommige zaken ook gewoon hetzelfde: "De natuurwetten veranderen niet, je gebruikt de wind en het water. Dat zijn je beperkingen, maar tevens ook je mogelijkheden."

Opdrachten

Een veelvoud aan opdrachtgevers heeft de revue gepasseerd, van pensionado's die op hun oude dag nog lekker het water op willen, tot grote industriële bedrijven die een schip nodig hebben. Een bijzonder project was het opzetten van een programma voor gelamineerde houtbouw in Indonesië. "Daar bouwden vissersbootjes samen met de lokale vissers. Zij konden op een traditionele manier met hout werken en dat vergde enorm veel hout en dus bomen. Uit één boomstam haalden ze twee planken, maar als je gelamineerd hout gaat toepassen dan kan je uit kleine stukjes hele grote constructies maken."

Natuur

Dijkstra houdt van de natuur. Niet alleen van de zee, maar hij wandelt ook graag in de bergen. Hij wilde zijn liefde voor de natuur verwerken in de dingen die hij ontwerpt, daarom maakte hij voor Greenpeace het schip 'De Rainbow Warrior'. "Het was niet zozeer politiek, maar eerder een wens of iets in mijn genen dat ik écht van de natuur hou." Nog dagelijks is Gerard Dijkstra bezig met zijn bedrijf, ondanks dat hij met pensioen is.

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie